Вход | Регистрация

Стартира конкурс за рисунка, посветена на донорството

В България Европейският ден на донорството се отбелязва за втора поредна година

Стартира конкурс за рисунка, посветена на донорството
Снимка: sxc.hu

Конкурс за рисунка, посветен на Европейския ден на донорството, за деца от 7 до 12 клас, стартират от Министерство на здравеопазването /МЗ/ и Изпълнителната агенция по трансплантации /ИАТ/. Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, която е подкрепена от Българския червен кръст, Националната пациентска организация, Българския съюз на трансплантираните, Нов Български университет.

Темата на конкурса "Частица от теб може да бъде за някого целия свят” е и мото на кампанията. В него могат да участват отделни ученици или цели класове и училища, като няма ограничения за във формата на рисунките и използваната техника. 

Творбите ще се приемат от 15 септември до 15 октомври на адрес: Министерство на здравеопазването, гр. София, пл. "Св. Неделя” 5, за конкурса "В подкрепа на донорството". Освен рисунките в плика трябва да има и данни за автора им – име на участника, адрес и телефон за връзка.

6-членно жури ще оценява творбите. Най-добрите ще бъдат наградени на 22 октомври, когато ще се чества Европейския ден на донорството. Първите трима победители сред индивидуалните и групови автори ще получат предметни награди, осигурени от МЗ и ИАТ, а всички рисунки ще бъдат подредени в изложба.

Европейският ден на донорството е организиран за първи път през 1996 г. от проф. Филип Морел, който работи в Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантации.

В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на някакъв орган или тъкани. От 1998 г. Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа. Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави – Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция, Ирландия, Словения, Германия, Грузия. В България този ден се отбелязва за втора поредна година.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар