Вход | Регистрация

7.5 млн. лева за Плевен по ОП "Регионално развитие"

7.5 млн. лева за Плевен по ОП "Регионално развитие"

Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 7 527 586 лв. по линия на Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013 г." подписа в петък община Плевен, пише в. "Посоки".

Сумата се отпуска по мащабния проект, с който от местната управа възнамерява да подобри изцяло инфраструктурата в града. Общият размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ за страната възлиза на 106 395 187,26 лв., от които 90 435 909,15 лв. представляват съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие.

Одобреният проект на община Плевен е "Организация на уличното движение и подобряване на физическата среда за устойчиво и интегрирано развитие на град Плеве"”, компонент 1 - "Общини на 7-те големи града". От общата му стойност - 7 527 586 лв., общината участва с 5% собствен принос, което означава 376 379 лева.

Плевенскитя проект е комплексен и включва четири основни направления. На първо място е рехабилитацията на уличната мрежа. Ще бъдат ремонтирани основно три от важните улици в града. Това са бул. "Георги Кочев" /в отсечката от жп гарата до колелото/, ул. "Гренадерска" /отсечката от ул. "Данаил Попов" до "Гривишко шосе"/ и ул. "Хемус" /отсечката от кръстовището при бул. ”Христо Ботев” до Историческия музей/. Стойността на ремонта за посочените три обекта е приблизително 4,5 млн.лева.

Второто направление в проекта е поставяне на видеокамери. Под видеонаблюдение ще бъдат поставени четири кръстовища в Плевен – при ул. „Стоян Заимов” и ул. ”Вардар”, при бул. „Христо Ботев” и ул. ”Сан Стефано”, при бул. ”Г. Кочев” и ул. ”Гренадерска” и кръстовището при бул. ”Г. Кочев” с ул. ”Вит”.

Третото направление е изграждане на велоалея в Плевен, която да отговаря на всички европейски изисквания. Тя ще свързва центъра на града с парк Кайлъка и ще е с дължина около 2 км. Предвидените средства за оформянето й са 760 000 лева.

Четвъртата задача по проекта ще бъде изграждането на четири детски площадки и една многофункционална спортна площадка в кварталите на Плевен. На новите придобивки ще се радват децата в комплекс „Сторгозия”, в 9-и квартал /площадката ще е в градинката под бившето ШЗО/, на ул. ”Карлово” и в жк „Мара Денчева” /на ул. ”Мануш войвода”/.


Работата трябва да стартира най-късно в края на лятото или началото на есента тази година.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар