Вход | Регистрация

Първа копка на реконструкцията на ВиК мрежата

Първа копка на реконструкцията на ВиК мрежата
Снимка: sxc.hu

На 21 март, четвъртък, ще бъде направена първа копка по изпълнението на проект "Доизграждане, реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа - първи етап и изграждане на ПСОВ – гр. Кнежа" ,който се осъществява с финансовата подкрепа на  ОП "Околна среда 2007 – 2013г.".

Стойността му е 31 261 372 лв. От тях малко над 25 млн. лв. са от Кохезионния фонд и около 6 253 000 лв. – национално съфинансиране от държавния бюджет.

С еврофинансирането град Кнежа ще подобри качеството на питейната вода и ще реши проблема със загубите във ВиК мрежата, които към момента са 75%. Към края на 2013 год. се очаква те да намалеят до 43%. Парите по проекта ще се ползват за подмяна на водоснабдителната мрежа, която е остаряла, изградена е от етернитови тръби с всички последващи негативи от едно такова водно строителство преди много години.

По проекта ще се изгради и 2,43 км главен водопровод, около 8 км и половина второстепенен, близо 10 км нови и около 7 км отремонтирани сградни отклонения. Една от най-важните части на водния проект е изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води за 10 500 жители. С него ще бъде реализиран първият етап от изграждането на канализационната мрежа на Кнежа в централната зона, където живеят 8 500 души. В момента процентът на населението, свързано към канализационната мрежа, е едва 18% като се предвижда с помощта на проекта да нарасне на 76%.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар