Вход | Регистрация

13-членно жури ще избира българската - Европейска столица на културата

Предварителното заседание на оценяващите ще се проведе от 10 до 12 декември

13-членно жури ще избира българската - Европейска столица на културата

Стана ясно кои ще са членовете на журито, което ще разглежда кандидатурите на българските градове, които се състезават за Европейска столица на културата през 2019 година.

През тази година 8 български градове заявиха кандидатурата си, с която ще участват в надпреварата. Това са: Велико Търново, Габрово, Шумен, Русе, Варна, София, Пловдив и Бургас. 

Оценки на кандидатурите ще дават 7 експерти от Европа и 6 от България.

Това са Ану Кивило от Естония, Сър Джеръми Айзъкс и Стийв Грийн от Обединеното кралство, Норбърт Ридл, Манфред Гаулхофер и Елизабет Витуч от Австрия и  Джорди Пардо Родригес от Испания. Българските оценяващи са: Георги Тошев, проф. Ивайло Знеполски, проф. Камелия Николова, доц. д-р Людмил Вагалински, Мария Кашукеева и Светлана Христова.

По план първата среща на журито за предварителен подбор ще се състои от 10 до 12 декември.

Според регламента на състезанието само един български град ще бъде избран за Европейска столица на културата през 2019 година. Официалното приемане на решение за определяне на български град за Европейска столица на културата през 2019 г. ще стане през май 2015 г. в рамките на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз.

Инициативаната "Европейска столица на културата" се провежда за първи път през  1985 година. За нейни основатели се смятат известната актриса и певица Мелина Меркури, която е била министър на културата на Гърция и нейният френски колега Джак Ланг. Основната идея на формата е сближаването на европейските нации, етноси и народи, използвайки културата.

Първоначално, званието е било присъждано на европейски културни центрове с вековни традиции, като Атина, Париж, Флоренция и Берлин, но концепцията на инициативата се променя с избирането на Глазгоу за "Европейски град на културата" през 1990 г. Домакинството на проявата напълно преобразява имиджа на града и самочувствието на неговите жители. Създадените структури съществуват и до днес. 

 

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Източник: Европейска столица на културата
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар