Вход | Регистрация

Операта „Рита“ - в памет на акад. Додунеков

Тази вечер спектакълът в едно действие ще се играе в МДТ „Константин Кисимов“

Операта „Рита“ - в памет на акад. Додунеков
МДТ "К. Кисимов" - Велико Търново

Най-старите културни институции в страната - Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров” и Националната художествена академия, с изключителната подкрепа на Българската академия на науките, ще представят пред великотърновската и килифаревската публика операта "Рита” на италианския композитор Гаетано Доницети.

Комичният спектакъл ще се играе за първи път в МДТ "Константин Кисимов" тази вече от 19:00 ч., а утре, 29 юни, от 19:00 ч. - в салона на НЧ "Напредък" - Килифарево. Постановката там ще бъде в памет на акад. Стефан Додунеков, председател на БАН от юни до август 2012 година.

Операта в едно действие е режисирана от Георги Симеонов, който определи участието в нея като "предизвикателство за всеки артист, предвид сложността на изпълнението и въпреки компактното й времетраене от 70 минути".

Сопраното Елица Желева от класа на доц. Иванка Нинова ще изпълни ролята на Рита във Велико Търново, а абсолвентката на доц. Велизар Караяков Светлана Иванова ще я изиграе в Килифарево. За мъжките роли в спектакъла с подзаглавия: "Една жена и (с) двама мъже" и "Мъжът, който побеждава", режисьорът се е доверил на баритона Георги Димитров и лиричния тенор Димитър Зашев. Диригент е доц. Атанас Варадинов.

964217

Сценографията и костюмите са дело на Анна Апостолова, Михаела Занева и Христина Ганева, абсолвенти на Националната художествена академия.

Операта "Рита” на Гаетано Доницети е написана през 1841 година. Приживе композиторът не е успял да я види на сцена. За първи път спектакълът е игран на 7 май 1860 година в Опера Комик – Париж, Франция. "Рита" е играна премиерно в Италия през 1924 г., а в България е поставена за първи път на сцената на Софийската опера и балет през 1969 г.

964218

В сюжета на класическата италианска комична опера е залегнала вечната тема за любовта и щастието. Трагикомедия, редувана с много лирика и хумор, виртуозно пресъздадени и проследени в музикалната трактовка на гениалния композитор. Музиката е написана изцяло в най-добрите италиански традиции и допълва по един великолепен начин замисълът, като задоволява максимално претенциите на взискателното ухо.

Заглавията на произведението са променяни няколко пъти – "Набитият съпруг”, "Пиратският триъгълник”, "Двама мъже и една жена”, но окончателно едноактната опера е известна като "Рита”. Доницети написва своята творба година след шедьоврите си "Дъщерята на полка” и "Фаворитката”. 

964219

За операта - накратко

Рита е преодоляла множество нещастия жена - мъжът й се е удавил, къщата й е изгоряла заедно с цялото село, тя е разорена. Тръгнала да търси нов живот от град на град, упорито се бори и успява да се замогне отново – става собственичка на крайпътно заведение, което стопанисва щастливо с втория си съпруг Беппе. Тя го обича, но го държи "изкъсо" – така, както се е държал с нея първият й съпруг.

В заведението пристига непознат пътник с твърде странно поведение. Това е смятаният за удавник Гаспаро, който се връща от Канада, за да намери смъртния акт на жена си (Рита), която той пък счита за загинала при пожара. Гаспаро иска да се ожени за едно богато "котенце" в далечната страна, но внезапно се оказва, че законната му съпруга е жива, при това - омъжена законно за друг. Пред всеки от тримата изниква дилема: Рита се оказва с двама "законни" съпрузи, което е незаконно, Гаспаро иска да се отърве от първата си съпруга, за да се ожени за богатата канадка, Беппе намира удобен повод да се отърве от тираничната си жена.

Как се развиват събитията – кой губи и кой печели... Това ще разберете, ако си доставите удоволствието да гледате спектакъла...

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар