Вход | Регистрация

Първото българско читалище има рожден ден

Читалищната дейност в България навършва 158 години

Първото българско читалище има рожден ден

Първото българско читалище е основано на 30 януари 1856 година в град Свищов в дома на възрожденеца  Димитър Начович. Инициативата е на Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и Димитър Начович, които "воспалени от родолюбието си определиха по възможности да пожертвува всякий от онаго дара, от когото Бог им подарил, за да поставят едно Българско читалище…"

Основателите дарили на ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови" щедро 800 книги и 4 800 златни гроша. Поканили и други младежи и след свиканото общоградско събрание за основаване, членовете внесли за читалището общо 37 000 гроша.

"Да се създаде градска библиотека, в която да се набавят книги, вестници и списания на български, руски, френски, немски, румънски, сръбски и гръцки езици", започва учредителния протокол на читалището.

Първите цели на читалището били да създаде градска библиотека; да събира стари ръкописи на пергамент и хартия; да подкрепя способни младежи, да добият по-високо образование в чужбина; да подпомага български книжовници да печатат свои трудове и преводи.

Кирил Д. Аврамов е роден на 10 февруари 1850 година. Контактувал с европейски търговци, добил опитност и се издигнал културно с широк мироглед, той става просветен търговец. През 1879 година встъпил в брак с Еленка Димитрова Караначева, с която преживял щастлив съпружески живот. След смъртта й през 1901 година, започнал да мисли как да постъпи с материалното си състояние.

Подарил на Съборната църква още през живота на съпругата му скъпи икони, ценни църковни украшения, завеси и др. На 22 март 1904 година взема решение да подари на Общината в Свищов цялото си материално състояние за построяване на сграда на театър и читалище в града.

Затова и читалището носи името "Кирил и Еленка Д. Аврамови".

Днес, 30 януари, от 19 часа актьорите на Театър "Иван Димов" - Хасково ще гостуват на сцената на читалището с комедията "Четирима в леглото" от Анатолий Крим. Постановката е на Стефан Щерев - Чечо,

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар