Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Над 2,5 млн. лв. са усвоили фермери в Кнежа

През новия програмен период приоритет ще са младите фермери, обещаха агро специалисти

Над 2,5 млн. лв. са усвоили фермери в Кнежа

"За две години упорита работа успяхме да финансираме 22 проекта на стойност 2 млн. и 630 000 лв. В новата стратегия ще акцентираме върху младите фермери". Това заяви Иван Христов, изпълнителен директор на Местна Инициативна Група /МИГ/ – Кнежа по време на тридневно аграрно изложение, което се проведе от 18 до 20 юни. Събитието бе открито с приветствени думи от Милена Горанова – председател на Управителния съвет на Местна Инициативна Група- Кнежа. 

1316856

Иван Христов представи дейността на Местната инициативна група и успешно осъществените проекти, реализирани благодарение на МИГ-Кнежа.

Кметът на Кнежа, Симеон Шарабански, произнесе приветствени думи и представи проектите, които са внесени в МИГ – Кнежа. Общината е внесла в МИГ-а проекти за рехабилитация на централната градска част, ремонт на спортна зала "Гълъбин Боевски" и изграждане на три детски площадки – две в град Кнежа и една в село Лазарово.

"Последното преброяване, проведено през 2010 г., разкри, че в България има 200 000 малки земеделски производители. Това прави 80% от всички стопанства в България", коментира Мъгърдич Хулиян, председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели.

Сдружението е учредено през месец март и има за цел защита и политическо представителство на малките фермери, подчерта Хулиян.

Поради лошото време демонстрацията на земеделска техника бе преместена във втория ден на изложението.

1316859

Освен новата земеделска техника гостите на изложението имаха възможност да научат повече за Професионална гимназия по земеделие "Стефан Цанов" и за начините за кандидатстване в учебното заведение. Представителите на гимназията се похвалиха, че от тази година е разкрита и нова паралелка – бубарство.

1316858

"От 1962 г. Институтът по царевица е единственият научен център в България, който отговаря за Националната координационна програма за царевицата", заяви д-р Наталия Петровска, гл. асистент в Института по царевицата в Кнежа. Тя представи на зрителите историята и дейността на Института и припомни, че тази година се навършват 90 години от създаването му.

Гостите на изложението се запознаха със стъпките, които се предприемат при кандидатстване за кредит и изготвяне на бизнес план, представени от Христов.

По време на заключителния ден зрителите имаха възможност да разберат повече за успешно реализираните проекти в град Кнежа и какво предстои да се прави през новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони.

Милена Горанова, председател на УС на Местна Инициативна Група- Кнежа, закри тридневното агроизложение и благодари на всички участници за техния принос към популяризирането на дейността на МИГ-Кнежа.

Танцови състави към Народно читалище "Борба-1896" допринесоха с изпълненията си за доброто настроение на всички посетители на агроизложението. 

1316854

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар