Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Насажденията с малини и ягоди в Летница намаляват

Насажденията с малини и ягоди в Летница намаляват
Снимка: sxc.hu

Насажденията с малини и ягоди в община Летница, област Ловеч, са намалели значително през последните години. Почти е изчезнало зеленчукопроизводството и животновъдството в региона.

С лично земеделие в региона вече се занимават много малко хора. По думите на кмета Красимир Джонев, цитиран от Българско национално радио, се забелязва значителен отлив на интереса към трайни насаждения - малини и ягоди, които до преди 10 години са били поминък на не малка част от хората. В последните години се набляга на зърнопроизводство, което е най-лесно и бързо.

"В Европа масовите ферми и най-големите ферми са от порядъка на 2 до 5, максимум 10 000 декара, а в България се появиха такива олигархични ферми със стотици хиляди и милиони декари земя, подсказва на местните, така, инициативни земеделци, че времето на този тип земеделие отлита и че, за да оцелее българското село, ще трябва тази земя да бъде пръсната в повече на брой хора, които да са предприемачи. Примерно при 120 000 декара в Летнишката община по максималния размер на субсидираната ферма беше 1000 декара, щеше да има 120 семейства средна класа", допълва Джонев.

<<Sever.bg във Facebook>>



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар