Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Фермери от 6 общини от Централния Север имат шанс за производство на чисти храни

Българо-швейцарски проект предлага подкрепа за фермери със земи в Натура 2000

Фермери от 6 общини от Централния Север имат шанс за производство на чисти храни

6 общини от Централния Север имат възможност да развият производство на чисти храни благодарение на българско-швейцарския проект "За Балкана и хората".

Тетевен, Троян, Априлци, Севлиево, Габрово, Трявна са сред общо 24-те общини в Западна и Централна Стара планина, които имат територии в зоните по НАТУРА 2000 и могат да се включат за финансиране по проекта.

8 общини вече са развили земеделски бизнес по този начин и предлагат за директна продажба биволско, овче и краве кисело мляко и сирена, кашкавал, мед и сладка на различни фермерски пазари и изложения. 12 фермери от Карловско, Врачанско, Монтанско са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните за преработка във фермата и директни продажби.

Фермерите, които ще се включат от новите общини, ще получат експертна подкрепа от реализаторите на проекта, за да започнат свой бизнес. За първите шестима е предвидена и малка финансова помощ, съобщи д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондацията за биологично земеделие "Биоселена" и координатор на проекта "За Балкана и хората".

Целта на този проект е да се подпомогне малкия бизнес и поминъка на местните хора, както и да се опазят редки български породи и уникалното биоразнообразие в районите от Натура 2000 на Балкана.

1576156

Постиженията на проекта ще послужат като модел за прилагане и в други райони на България. Те ще покажат на практика, че мрежата Натура 2000 не е пречка за бизнеса, а реална възможност да се предлагат продукти и услуги с високо качество и екологична стойност, които са все по-търсени от българските и европейските потребители, убеден е екипът на проекта.

"За Балкана и хората" е най–големият проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, в които участва гражданското общество. Общата му стойност е 4 790 000 швейцарски франка, а 590 000 швейцарски франка е съфинансирането от българските партньори.

Останалите общини, които вече могат да се възползват от проекта, са: Мъглиж, Казанлък, Павел баня, Карлово, Сопот, Антон, Пирдоп, Белоградчик, Чупрене, Чипровци, Георги Дамяново, Монтана, Берковица, Вършец, Враца, Своге, Годеч, Костинброд.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар