Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Всяко дете до 12-годишна възраст има 3 кариеса

Това стана ясно по време на кръгла маса „Безплатна силанизация на детските зъби“ в Ловеч

Всяко дете до 12-годишна възраст има 3 кариеса
Областна администрация - Ловеч

Кръгла маса на тема "Безплатна силанизация на детските зъби" се проведе в Ловеч.

В нея участваха председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Борислав Миланов, председателя на Комитета по комуникации в Световната федерация на зъболекарите д-р Николай Шарков, зам.-кмета на Ловеч Пламен Петков, представители на Областна администрация – Ловеч, РЗИ –Ловеч, училища и детски градини.

"Предстоят ни 7 години, в които трябва да подобрим здравето в цял свят", каза още д-р Шарков, като изтъкна, че Световната здравна организация е приела в здравната стратегия "2020" всички хора до 65 годишна възраст да имат минимум 20 естествени зъба в устата си.

Стряскащи са данните на БЗС. Според тях всяко дете до 12-годишна възраст има 3 кариеса, а до навършване на пълнолетие – шест, заедно с парадонтоза, което е оголване на здравия зъб и последващо падане. Според статистиката 10 000 зъба са извадени на деца до 18 годишна възраст за последните 13 години в България.  

"Нас от БЗС ни интересуват 1 500 000 деца в България. Не делим децата по социален, етнически, или други критерии, всяко дете получава и ще получава нужната грижа при нас", заяви д-р Николай Шарков. Той поясни, че е много е важно учителите да се възползват от зъболекарите в обучението на децата, поставяйки информационни табели в училищата, както и привличане на лекари по дентална медицина на родителските срещи.

Храненето в детските градини и училищата е много важно. Важно е и да се приемат храни с възможно най-ниско съдържание на въглехидрати. При редовно четкане, рискът от развиване на кариес при децата се занижава до минимум. "Необходимо е 6 минутно четкане, заедно с почистване с конец", подчерта д-р Шарков.

Всяка жена има право на дентална интервенция два пъти при бременност. При настъпване на бременност в календарна година след като е използвала полагащата интервенция по годишен план, жената има право на една допълнително, стана ясно от срещата.

"1 лев инвестиран в орална профилактика, спестява 20 лв. в бъдеще", заяви председателят на БЗС д-р Миланов.  Според  него 94% от младежите под 18 години имат поне един усложнен кариес, 25% от българите имат един изваден зъб на 18 години, а сънародниците ни на 44 години са със средно 2,2 извадени зъба. Само 20% от децата посещават задължителната консултация със зъболекар. "Явно е битовизъм мисленето на родителите, че някой друг трябва да се грижи и следи оралното здраве на децата им:, допълни той.

Силантите са дентални материали, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на постоянните зъби, като образуват тънък, гладък и твърд защитен слой. Безплатното поставяне на силанти  датира от 2009-та година, като една от 18-те програми на Министерството на здравеопазването.

Безплатната профилактика на детските зъби е част от грижата за децата. Според д-р Шарков най-големият проблем е, че в България на оралното здраве не се отделя нужното внимание. Той допълни още, че 40 години в световната здравна организация никой не говореше за орално здраве. През 2009-та година в ООН беше приета резолюция за незаразни заболявания, като очните, бъбречни и орални заболявания бяха категоризирани като опасни.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар