Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Данъчни облекчения за денонощни аптеки и зъболекарски кабинети

В Ловеч няма денонощна аптека или стоматологичен кабинет, медицинските специалисти не виждат смисъл в това

Данъчни облекчения за денонощни аптеки и зъболекарски кабинети
Снимка: Thinkstock/Guliver

Заведенията за извънболнична стоматологична и аптечна помощ, работещи денонощно, няма да плащат местни такси. Това предложи за обсъждане на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз и Районната фармацевтична колегия кметът Минчо Казанджиев.

Той предложи също аптеките, които се намират в помещения, публична или частна общинска собственост, да се освободят от наем. Условие за това е да осигуряват аптечно денонощно обслужване през работните и през почивните и празничните дни. Фармацевтите, които работят нощем, ще бъдат субсидирани с до един лв. на час.

С тези облекчения се цели да се намери решение за създаване на денонощен стоматологичен кабинет и денонощна аптека в град Ловеч по настояване на граждани. На 11 февруари ще се проведе среща и при постигане на съгласие между общината и регионалните колегии кметът ще внесе предложение до общинския съвет за взимане на решение.

За възможността за разкриване на денонощна аптека кметът поиска становището на регионалната фармацевтична колегия в Ловеч. В уведомително писмо от 19 януари нейният председател магистър фармацевт Владимир Ганчев заявява: "На този етап няма физическа възможност за откриване на функционираща нощна аптека на територията на град Ловеч”. Според него само желание не стига, тъй като населението на Ловеч е недостатъчно да доведе до по-висока рентабилност за една аптека. Ганчев припомня, че аптеките изпълняват социална функция, но са и фирми със своите задължения и разходи и заключава: "Към момента е невъзможно да бъде разкрита нощна аптека в града”.

Подобно е становището и на регионалната колегия на Българския зъболекарски съюз, изразено в писмо до кмета от председателя й д-р Велислав Симеонов. В него се казва:

"Регионалната колегия на Българския зъболекарски съюз няма финансова възможност за организирането и функционирането на дежурен кабинет за денонощно обслужване на пациенти, а и няма такива изисквания от закона”. Д-р Симеонов посочва, че денталното лечение на населението от юни 2000 г. се осъществява изцяло в частни дентални кабинети и по-голямата част от лекарите по дентална медицина имат сключени договори с НЗОК за лечение, което е в недостатъчен обем. Според председателя на зъболекарската колегия в Ловеч повечето от стоматолозите, особено тези с кабинети в домовете си, обслужват пациентите си денонощно.

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар