Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Дванадесет пациенти от Ловешко са с присадени бъбреци

В МБАЛ в града на люляците имат готовност да поддържат потенциални донори с мозъчна смърт до трансплантацията

Дванадесет пациенти от Ловешко са с присадени бъбреци
Снимка: Булфото

На дванадесет пациенти на отделението по хемодиализа в ловешката болница са присадени бъбреци през последните години. Това съобщи пред БТА д-р Надежда Дончева от отделението по хемодиализа в здравното заведение на пресконференция по повод наближаването на 22 октомври - Европейски ден на донорството. Тя уточни, че 11 от болните са получили бъбреци от трупен донор, а на един от тях е бил трансплантиран орган от негов близък. В момента 38 пациенти посещават 3 пъти седмично отделението по хемодиализа в очакване да се появи донор и да получат бъбрек.

Стана ясно, че през месец юни тази година Многопрофилната болница за активно лечение в Ловеч е сертифицирана от Националната изпълнителна агенция по трансплантации с удостоверение за откриване, установяване и поддържане на пациенти, които могат да станат донори на различни органи. В здравното заведение са сформирани екипи, които наблюдават отделните пациенти и търсят съгласието на близките им за донорство при случаи на мозъчна смърт.

По случай Европейския ден на донорството 22 октомври от Регионалната здравна инспекция в Ловеч са разпространили здравно-образователни материали, чрез които се цели популяризирането на донорството като единствен шанс за продължаване на живота на много болни хора.

 



Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар