Вход | Регистрация

Ловеч 20°C

Инфокампания под мотото "Ние не пушим, а вие"?

Поводът е днешният Международен ден без тютюнопушене

Инфокампания под мотото "Ние не пушим, а вие"?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Информационна кампания под мотото "Ние не пушим, а вие?” организира днес, 21 ноември Регионална здравна инспекция /РЗИ/ – Велико Търново. Тя започва в 9.00 и ще продължи до 11.00 часа. Ще се проведе в СОУ "Емилиян Станев” в старата столица и включва разпространение на здравно-образователни материали и изработване на постери на темите "Защо трябва да откажа цигарите” и "Алтернативи на тютюнопушенето”.

Поводът за кампанията е днешният Международен ден без тютюнопушене.

Тютюнопушенето е една от доказаните водещи, предотвратими причини за болестност и смъртност, а тютюнът е единствената законно продавана потребителска стока, която убива почти половината от тези, които я употребяват.

По данни на Световната здравна организация всяка година над 5,6 млн. души в света умират преждевременно от заболявания, свързани с тютюна, като се очаква до 2030 г. смъртността да достигне до 8 милиона души годишно.

Международният ден без тютюнопушене е отбелязан за първи път през 1977 година в САЩ и е бил наречен "Денят D” (Don’t smoke day). Оттогава Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, тъй като се чества официално и от страна на Международния съюз за борба

В България инициативи, посветени на Международния ден и превенцията на тютюнопушенето се провеждат от 1990 година. На 27 ноември екипът на РЗИ - Велико Търново ще награди победителите от конкурс за карикатура сред ученици и ще подреди най-добрите творби в изложба.

Призивът на здравните инспектори е:

Ако сте пушач, откажете се от пушенето поне за един ден!
Живейте едно денонощие без отровния цигарен дим!
Проверете своята воля против пагубния навик!

<< Sever.bg във Facebook >>



РЗИ-Велико Търново
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар