Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Над 100 желаещи се изследваха за остеопороза

Над 100 желаещи се изследваха за остеопороза
Община Ловеч

101 ловчанлии измериха костната си плътност в Клуба на инвалида в квартал "Вароша”. На 24-ма се установи остеопороза, на 54 - остеопения, 23-има се оказаха без промени в костната плътност.

Асоциация "Жени без остеопороза", съвместно с експерти от Община Ловеч проведоха скринингово измерване на костната плътност за хората над 60-годишна възраст и за всички други желаещи, които се интересуваха какво е състоянието на костите им. При тези измервания пенсионерите се възползваха от предоставената им преференциална цена 5 лева.

Предоставени бяха и практически съвети на всички изследвали се, а рисковите пациенти бяха се насочени към специализирана медицинска помощ за диагностициране и лечение на заболяването.

Остеопороза e прогресиращо метаболитно заболяване на скелета. В резултат от разрушаване на колагеновата матрица костите изтъняват и губят плътността си. Нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането. Костите стават крехки, което води до по-чести счупвания-особено в областта на китките, гръбнака и тазобедрените кости.

С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка, тъй като 20% от пациентите загиват до 6 месеца поради принудителната имобилизация (обездвижване) и развитието от това на пневмонии. Голяма част от останалите остават трайни инвалиди с необходимост от чужда помощ и грижи. Поради голямата си разпространеност и разходи на здравните системи тя е обявена за третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните, а в средата на века се очаква да заеме първо място поради увеличената продължителност на живота и застаряването на населението.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Община Ловеч
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар