Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Мястото за паметника на Асеневци е определено

Мястото за паметника на Асеневци е определено
Община Ловеч

След свикване на специализирана комисия по заповед на кмета на Ловеч Минчо Казанджиев се избра подходящото място за монтиране на голямата скулптурна композиция "Подписване на мирен договор с Византия в крепостта Ловеч от Асеневци". Монументът ще стои на ул. "Васил Левски" в кв. "Вароша", зад Младежки дом, върху подпорната стена.

Още миналият петък главният архитект на Общината Силвия Средкова, заедно с група експерти, извърши оглед на различни места в града. Така определиха новото място.

Следва изготвянето на технически проект за разположение на скулптурата, който ще се съгласува с Министерството на културата. Това е задължително преди да се предприемат по-нататъшни мерки.

Изработената преди повече от 20 години скулптурна композиция се намира в леярната на Съюза на българските художници в София, кв. Илиянци. Липсата на подходящо място за монтаж е причината паметникът да не бъде изложен на по-подходящо за това място.

Масивната изработка е с височина и широчина по 5 метра и дебелина от 1 метър. Нейният автор е скулпторът Георги Гергов.

През 2013 г. се отбелязват 826 години от победата на братята Асен и Петър над Исак II и Ангел, както и подписването на мирния договор с Византия, който дава началото на Втората българска държава.

<< Sever.bg във Facebook >>



Община Ловеч
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар