Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Ден на овощаря и пролетта празнуват в Априлци

Утре планинското градче ще бъде огласено от празнични песни и възгласи

Ден на овощаря и пролетта празнуват в Априлци

Априлчани празнуват традиционния Ден на овощаря утре, 22 март, с много пролетно настроение и богата програма. От 10,30 ч. в кв. "Острец" започва празникът на плодородието с водосвет и приветствие от кмета на Априлци Бенко Вълев. Специалист по овошките ще зареже ритуално сливовото дърво на площада, с което ще призове за здраве и берекет през цялата година.

Жителите и гостите на планинския град ще се забавляват с музикалните изпълнения на гостуващ оркестър и певица от Троян, а ученическите самодейни певчески и танцови състави от Априлци, Кръвеник и Зла река ще покажат традиционни фолклорни мотиви.

В ежегодния празник ще се включат и танцовия състав от Видима, Групата за автентичен фолклор от Кръвеник и кукери от Калофер. Кукерската група от НЧ "Хр. Ботев" ще изгони злото от Априлци с традиционни танци и ритуали, а техен спътник ще бъде кметът на Калофер Румен Стоянов.

Наред с празничната програма на площада в кв. "Острец" ще се проведе и пазар на овошки и цветя, а настроението ще се поддържа с хора и ръченици.

Празникът на овощаря се провежда тук от 1938 година, каза за Север.бг секретарят на НЧ "Бъдеще" в планинския град Стихия Благоева. Той се реализира от управата на читалището в Острец и от Община Априлци всяка година.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар