Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Единственият в Европа виртуален музей на водата ще е в Ловеч

Той се реализира по проект и ще бъде в Старата градска баня

Единственият в Европа виртуален музей на водата ще е в Ловеч

Скоро Ловеч може да се похвали с нова придобивка. И тя ще бъде единствената по рода си в Европа.

Това ще бъде виртуален музей на водата. Той ще се реализира по проект за реставрация, консервация и експониране на Старата градска баня "Дели Хамам" на стойност над 4, 358 млн. лв.

Предвижда се за средновековната крепост ще се доставят и монтират най-съвременните техники за аудио-визуални спектакли, като по този начин ще се надгради вече постигнатото по предишни проекти, финансирани по проект "Красива България".

В рамките на строително-монтажните работи ще се запазят автентичният образ на банята,  плановата схема и обемно-пространствени елементи, ще се укрепят, консервират и реставрират оригиналният градеж на стените, куполите и всички архитектурни елементи. В интериора се възстановяват мраморната облицовка по стените над пейките, както и изчезнали или повредени курни.

В банята в Ловеч под специално стъкло ще бъде възстановена в оригинален вид древната отоплителна система "хипокауст", а благодарение на интерпретативните програми и мултимедийни ефекти посетителите ще наблюдават и научават много интересни "водни" събития и факти. Поради лошото състояние на жилищните и складовите помещения на банята и ниската им архитектурно-художествена стойност те ще се изградят отново. Предвидена е и реставрация на локомобила, който е използван като котел за подгряване на водата.

Архитектурната намеса в средновековната крепост ще се състои в създаване на покрито пространство (козирка) за интерпретации на ритуали в очертанията на Базиликата. Козирката ще представлява стилизиран кръст, в пресечницата на чиито рамене се оформя купол. Основата на купола ще е с размерите на вероятния купол на църквата.

Ще бъдат изградени и ел. инсталации за осигуряване на атракционните спектакли. Ефектното сценично осветление и озвучаване ще създадат атрактивно място за провеждане на концерти, спектакли, събития с национален и международен характер.

В рамките на проекта предстои и закупуването на атракционно влакче с капацитет 20 лица, което ще обслужва трасето между Банята и крепостта. Влакчето ще предлага и разходки в парк "Стратеш".

<< Sever.bg във Facebook >>



Община Ловеч
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар