Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Колективният трудов договор вече е факт

Колективният трудов договор вече е факт
Община Ловеч

Колективен трудов договор за системата на народната просвета бе сключен вчера между кметът на Община Ловеч Минчо Казанджиев и социалните партньори. Той ще действа от 1 януари 2013 г. до 31 декември 2014 г.

Подписите си заедно с кмета под документа поставиха председателят на общинската организация на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Гено Вътев, председателят на общинската организация на Сдружението на директорите в средното образование Любомир Христов, председателят на общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ Румяна Големанска и председателят на Регионалния синдикат "Образование” към КТ "Подкрепа” Иво Райнов.

Предмет на общинския колективен трудов договор са трудовите, осигурителните и социалните отношения и на жизненото равнище, които не са уредени с повелителни разпоредби от Кодекса на труда и подзаконовите нормативни актове. Той е разработен на база КТД за системата на народната просвета на национално ниво и основните моменти в него създават по-благоприятни условия за работа и квалификация на работещите в системата на образованието в община Ловеч.

Работници и служители, които не членуват в синдикатите, страни по договора, може да се присъединят към сключения от техния работодател КТД в учебното звено само с писмено заявление до работодателя и ръководството на синдиката. Редът за съхранение и изразходване на средствата от присъединителните вноски се определя от общото събрание на работниците и служителите в учебното звено.

С КТД общината и работодателите се задължават в рамките на годишния бюджет при възможност да предвидят за работещите в сферата на народната просвета в общината допълнително трудово възнаграждение, разделено на три плащания или на друг принцип, уреден с вътрешни правила и/или с КТД на ниво учебно заведение.

В договора се обръща особено внимание на квалификацията на педагогическите и непедагогическите кадри.

Нов момент в КТД е, че средствата за работно и представително облекло не се обвързват с минималната работна заплата, каквито са договореностите и на национално ниво. Общината и работодателите осигуряват средства за представително облекло на работниците и служителите – педагогически специалисти, членове на синдикалните и работодателските организации, страни по КТД, в размер не по-малко от 320 лв. За безплатно работно и униформено облекло средствата са не по-малко от 240 лв.

На общинско ниво са договорени и по-големи размери на отпуските. 30 работни дни е основният платен годишен отпуск по чл. 155, ал. 4 от Кодекса на труда (на национално ниво е 28 дни). Удълженият платен годишен отпуск по чл. 155, ал. 5 от Кодекса на труда и чл. 24, ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските е определен на 58 работни дни за педагогическите кадри (на национално ниво е 56 дни).

Общината и работодателите изплащат и транспортните разноски на пътуващите учители, членове на синдикатите или присъединили се по реда на Кодекса на труда, в размер на не по-малко от 90 на сто от стойността на абонаментните карти или билетите (на национално ниво е 85 на сто).

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Община Ловеч
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар