Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Видин събра на празник хора от целия Северозапад

Видин събра на празник хора от целия Северозапад

Видин бе център на юбилейните прояви за Северозападния район по повод отбелязването на 60-годишнината на Европейския социален фонд, 10 години членство на Република България в ЕС и 6 години мрежа от 28 информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Проявите бяха организирани от Областен информационен център - Видин и Община Видин. Тържеството се проведе в средновековната крепост "Баба Вида” и в него се включиха евродепутатът Владимир Уручев, народният представител Росен Живков, областният управител на Област Видин Албена Георгиева, кметове на общини от областта и населени места, представители на местни и държавни институции и организации, на областните информационни центрове от Враца, Монтана, Ловеч и Плевен, много граждани. 

От сцената на летния театър в крепостта кметът на общината Огнян Ценков приветства участниците в събитието, като изрази радостта си от факта, че старопрестолният град е домакин на празника. "В началото на моя мандат, уважаеми съграждани, поех ангажимент управлението на Община Видин да се гради върху доброто взаимодействие между община-държава и Европа. Защото това е успешният път, който продължава заветите на предците ни Видин да бъде част от модерното и градивното, което винаги се е свързвало с Европа!" – каза в словото си той. И допълни: "Както Община Видин, общините от цялата област, бизнесът, неправителственият сектор, образователните структури и гражданите разчитат на финансиране от този фонд, за да има по-квалифицирани работници, стартиращи успешно собствен бизнес предприемачи, временна заетост, както и заетост за хората с увреждания, да се оказва ефективна подкрепа на социално уязвимите групи, да се стимулира развитието на образованието и науката".

Посетителите и потенциалните бенефициенти можеха да задават своите въпроси за европейското финансиране и да получат информационни материали на изнесените приемни на Управляващия орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и Областен информационен център-Видин, както и да присъстват на представяне на успешни проекти от Северозападния район, финансирани от Европейския социално-инвестиционен фонд. Особен интерес предизвикаха и щандовете с демонстрираните от ученици от видински училища приложни материали, реализирани в рамките на проект "Твоят час", финансиран по Оперативна програма "Наука, образование и интелигентен растеж".

Кметът на Община Видин Огнян Ценков и управителят на Областния информационен център Мариела Савкова наградиха ученици, спечелили първи места в конкурса "Европа в моя регион през моите очи". Отличията бяха за Мариета Пламенова, ученичка от Професионална гимназия по селско стопанство гр. Дунавци и Михаела Михайлова, ученичка от СУ "Св.Св.Кирил и Методий" гр. Видин. 

Празничната вечер продължи с концерт на Симфониета - Видин, разрязване на тортата за шестата годишнина на Областен информационен център - Видин и тържествена заря. 

източник: dariknews.bg


 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар