Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Започнаха многобройните прояви в памет на Апостола

Започнаха многобройните прояви в памет на Апостола
Община Ловеч

Започнаха проявите, с които Ловеч ще отбележи 141-годишнината от гибелта наВасил Левски. Още на 3 февруари бе открита изложбата на фондация "Безсмъртни българи" – "13 безсмъртни българи", тя може да бъде видяна в изложбена зала "Вароша" до 22 февруари. Изложбата включва 15 постера, отпечатани на винил. Върху 13 от тях са представени 13 безсмъртни българи с техните характеристики, духовен и социален принос.  Чрез образи и текст ще си припомним едни от най-бележитите личности в историята на България – Васил Левски, Патриарх Евтимий, Климент Охридски, Пенчо Славейков.

От днес до 28 февруари друга изложба - "Левски и Ловеч", ще покаже творби – живопис и графика, представящи Апостола. Произведенията са от фондовете на Художествена галерия – Ловеч, и Регионален исторически музей - Ловеч, като по-голямата част от тях не са показвани до сега. В експозицията са творби на художниците Добри Добрев, Иван Пеевски, Цвятко Дочев, Лиляна Дичева, Мими Добрева и др. и на графиците Пенчо Балкански и Дечко Тодоров. И тази изложба е експонирана в зала "Вароша" на Художествената галерия.

Пак там утре от 17 ч. ще бъдат наградени победителите от ученическия конкурс за есе на тема "Ти ни трябваш, Апостоле". Литературна програма ще изнесат деца от ОУ "Васил Левски", ще бъде излъчен и филмът "Личните вещи на Апостола".

На 19 февруари, когато Ловеч по традиция отбелязва годишнината от гибелта на Левски, са предвидени няколко прояви. Денят започва с туристическия поход "Пътят към Къкрина" (сборен пункт пред Туристическия информационен център в кв. "Вароша").

В 10 ч. ще бъдат поднесени цветя на барелефа на Апостола в Къкринското ханче и ще бъде изнесена поетична програма "Сторихме поклон".

В 11.15 ч. Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи в храма "Успение Богородично" във "Вароша" панихида.

В 12 ч. ще се проведе ритуалът по поднасяне на венци и цветя на паметника на Левски. Вечерта в Художествената галерия ще бъде чествана 60-годишнината на музея "Васил Левски" (17 ч.).

На 22 февруари ще се проведе националният турнир по футбол за купа "Васил Левски", награждаването на победителите е на следващия ден.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар