Вход | Регистрация

Ловеч 20°C

К.Маринова: Да работим с мисъл за следващите поколения + СНИМКИ

Стотици ловчалии почетоха загиналите за свободата, в село Йоглав празнуваха 3 март с гръм на черешово топче

К.Маринова: Да работим с мисъл за следващите поколения + СНИМКИ
Община Ловеч

Най-важният урок, който ни завещаха героите, е да работим саможертвено за доброто на нашия народ, с грижа и мисъл за следващите поколения, така, както и те милееха за България, каза в словото си по повод 138 години от Освобождението на България кметът Корнелия Маринова.

Стотици ловчалии се събраха вчера на площад "Тодор Кирков", за да поднесат цвете за загиналите герои и да преклонят глава пред паметта им.

"Зад датата Трети март стоят поредица дълги и кървави събития, едно от които се случва на този площад и паметникът на Тодор Кирков е доказателство за него. Свободата минава по тесните улици на Вароша, за да се възвиси до днешния паметник на Васил Левски. Стремежът към нова българска държавност е горял в сърцата на всички ловчалии и аз вярвам, че и днес този пламък е жив", заяви още Корнелия Маринова.

В програмата за отбелязване на националния празник участваха Общинския духов оркестър, вокална група и танцов състав "Магия". Ния Цачева от ОУ "Васил Левски" пък изпълни стихотворението "Аз съм българче".

1659739

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи панихида за загиналите и благодарствен молебен в катедралния храм "Света Троица". След това бяха поднесени венци и цветя на Паметника на загиналите в двора на храма и на паметната плоча на Цачо Шишков, на "Кървавия камък" в кв. "Дръстене”, пред паметниците на Алеята на българо-руската дружба, Белия и Черния паметник, на паметника на Васил Йонков - Гложенеца в парка "Стратеш".

Националният празник беше отбелязан тържествено и в ловешките села. В Горно Павликене и Горан поднесоха венци и цветя в знак на признателност ъм загиналите за българската свобода.

В село Йоглав празникът започна с гърмежи на черешовото топче. Групата самодейци от фолклорна група " Югла” и много деца направиха дефиле с песни и развети знамена по улица "Трети март”. Специален гост на тържеството беше заместник председателят на Общински съвет – Ловеч, Даниела Димова-Събева, която поздрави всички за празника. Снимки от празника в селото разгледайте тук.

1659737

1659740

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар