Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Отчетоха нитрати във водата на няколко села

Според здравните инспектори няма опасност за населението

Отчетоха нитрати във водата на няколко села
Снимка: sxc.hu

Няколко села на територията на РЗИ-Русе са със завишена концентрация на нитрати в почвата, които проникват и в питейната вода, стана ясно от отчет на здравната инспекция.

Става дума за Голямо Враново, Бръшлен, Сеново, Караманово, Иваново и някои села в тази община. Оказа се, че както нормите, така и вида на вредните вещества, остават непроменени в продължение на години в тези населени места, а най-лошото е, че не съществува начин почвата и съответно водата, да бъдат пречистени от тях, обясниха експертите.

В гореспоменатите села химикалите, които са канцерогенни, макар и надвишаващи нормите, не били в опасни количества, обясниха от РЗИ. Положението можело да буди страх при над 100 милиграма нитрати на литър, дори от порядъка на 150-200 нагоре, каквито случаи засега не са открити, успокоиха специалистите.

От здравната индпекция следят и чистотата на въздуха в Русе от два стационарни пунтка – единият е до кръстовището на бул. "Скобелев" и ул. "Борисова", а другият на ул. "Байкал" 12 в жилищен квартал. Завишаване на нормите и то само на запрашаването, е засечено единствено на кръстовището на двете големи градски артерии. Всички други следени показатели са в норма, съобщиха от РЗИ.

По натоварените улици са установени и завишени норми на шум. Най-високи децибели – над 70, имало първо на бул. "България", следван от бул. "Христо Ботев", бул. "Липник" и бул. "Трети Март".

Над нормите по шумозамърсяване са общо 23 места в града, а под тях – само седем. Преобладаващото ниво на шум в Русе е в диапазона 63-67 децибела, при законови норми от 60 за през деня и 50 през нощта. 

 

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.


 



ruse.topnovini.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар