Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

3 областни града от Централния Север преизбраха досегашните си кметове

ГЕРБ убедително води в изборите, в Ловеч и Плевен ще има балотаж

3 областни града от Централния Север преизбраха досегашните си кметове
Thinkstock / Guliver

52% е средната избирателна активност в страната на Местни избори 2015 г., провели се вчера, сочат данните на Mediapool.bg.

Активността на избирателите за паралелно проведения национален референдум е 37,5%, от които 70% са дали съгласието си за въвеждане на електронно гласуване. С този резултат референдумът влиза за обсъждане в парламента.

Все още няма официални данни от изборния ден, информират от БНТ. Сайтът на ЦИК не функционира поради хакерска атака, смятат от компанията, която го поддържа, и голяма част от изборните протоколи не са обработени. Вчера по време на изборите имаше срив в сайтовете още на МВР и ГРАО.

До момента става ясно, че партия ГЕРБ спечели кметското място на първи тур в повече от половината областни градове. Сред тях категорична победа имат в София, Варна, Бургас, Благоевград, както и областни градове от Централния Север:

Русе – Пламен Стоилов, Велико Търново – Даниел Панов, Габрово – Таня Христова.

Балотаж се очертава за Плевен – между Димитър Стойков /ГЕРБ/ и Георг Спартански /РБ/, и Ловеч – между Минчо Казанджиев /БСП/ и Корнелия Маринова /ГЕРБ/.

Балотажът ще се проведе на 1 ноември /неделя/, като предизборната кампания за втория тур започва от днес.

Социологическите данни на Alpha Research сочат запазване на политическите позиции на основните партии в бъдещите общински съвети в страната. При 90% паралелно преброяване на бюлетините най-голям процент от електоралния вот отива за ГЕРБ – 31,5%.

13,1% имат БСП, 11,5% - ДПС, 8,9% - Реформаторски блок, 4,1% - АБВ, 3,3% - ВМРО, 2,8% - АТАКА, 2,1% - НФСБ, 22,7% - други.

Очаквайте подробности.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар