Вход | Регистрация

Ловеч 20°C

Тръгва "Южен поток"

Това заяви днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след редовното правителствено заседание, проведено в Ловеч

Тръгва "Южен поток"
Снимка: Север.бг

Тази година започва строителството на "Южен Поток". Това заяви днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след редовното правителствено заседание, проведено в Ловеч, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

"Това е съгласувано и с нашите европейски партньори и с всички държави, през които ще премине газопроводът. Този газопровод е на Европа", каза още министърът.

Той бе подкрепен от премиера Пламен Орешарски.

"Южен поток е проект, по който работим, в голяма степен наваксахме изоставането, което заварихме в средата на миналата година. Всичко, което зависи от нас, сме го направили и продължаваме преговори за постигане на добри, а не каквито и да е условия за българската страна, във всички случаи не такива, каквито заварихме, когато поехме мандатa", подчерта министър-председателят.

По думите му опозицията проявява интересния подход да внася вотове за сравнително успешни политики.

"Енергетиката е действително сектор с много рискове. Това е резултат от последните няколко години – има доста небалансирани решения. В момента позитивните тенденции са налице, макар и все още да сме далеч от състояние на балансирана система. В програмата ни една от ключовите мерки  ребалансиране на цялата система", подчерта премиерът Орешарски.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира също евентуалния вот на недоверие, който ГЕРБ изразиха намерение да внесат. Министърът напомни, че именно секторът енергетика свали правителството на Бойко Борисов.

По отношение на НЕК министър Стойнев напомни за пресконференцията си от преди около две седмици.

"Ясно показах и доклада на инспектората за периода 2009г.-2013г. и нарушенията, които са правени при предишното управление. Имаше бизнес план приет от ръководството на НЕК, който целенасочено водеше компанията към фалит. Ако бяхме спазвали този план, тази година НЕК трябваше да има дефицит от близо 500 млн.лв., а следващата година – 700 млн.лв. Сега тези намерения на предишните управляващи няма да се сбъднат. Бизнес планът е изцяло променен и имаме професионално ръководство", каза Стойнев.

Той напомни, че още преди две години е трябвало да има реално разделение на НЕК и на ЕСО, което обаче не се е случило.

Министър Стойнев съобщи, че днес ще се състои първа копка на завод край Плевен, който ще създаде близо 600 работни места. "Това се вписва в нашата политика за реиндустриализация на страната", отбеляза министърът.




Докладвай за нередност в статията
Добави коментар