Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

„Кино в училище“

„Кино в училище“
Снимка: iNews

Инициативата "Кино в училище” на "Арте Урбана Колектив” започна за 7-а поредна година, като тазгодишната програма включва и нови райони в България. Идеята на проекта е да изгради в образователната система отношение към седмото изкуство, а в учениците – вкус към доброто кино.

Програмата на инициативата е с няколко заглавия от 15 пълнометражни филма и 4 програми от късометражни филми от общо 15 държави, и ще продължи до края на учебната година. 

Част от инициативата "Кино в училище" е и програмата "Киното, сто години младост", която дава възможност на учениците да се запознаят и с процеса на създаването на филми. Има и трета част от програмата, наречена "Моето място в киното", а инициативата организаторът на проекта – Ралица Асенова, описва тази дейност като една мисия децата да заобичат повече изкуството и да се обучават чрез качественото изкуство:

"В рамките на една учебна година се срещаме всяка седмица с учениците и наистина проличава тяхната любов към киното и отношението им. Борим се за повече изкуство в училище, фундаментално срещане с една творба, изкуството ни учи на любопитство, изгражда нашия поглед към света, то е едно оръжие срещу пошлото, на много места, по-малки населени места липсва достъп до култура и ние това се стараем, да се преборим с това. Мисля, че успяваме да изграждаме една мрежа от ученици, учители, библиотекари, които продължават инициативите постепенно, вежда се как децата започват да изказват компетентно мнението си към киното, да го разбират, да тълкуват режисьорската гледна точка, което за нас е резултат."

Инициативата "Кино в училище" включва няколко напълно безплатни програми и възможности, които се предоставят на учители, читалищни дейци, библиотекари и организатори на младежки киноклубове след предварително записване и разговор с екипа на сдружението. Първата от тях е европейската платформа CinEd, чиято цел е да разпространява европейското кино сред широк кръг младежи на възраст от 6 до 19 години в Европа. 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар