Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Поезията на Миряна Башева избуява с „Мислещи тръстики“ в „Сфумато“

Поезията на Миряна Башева избуява с „Мислещи тръстики“ в „Сфумато“

"Мислещи тръстики" – спектакъл, посветен на поезията на Миряна Башева, ще има премиера на 31 януари в Театрална работилница "Сфумато". Автор на идеята и постановката е проф. "Маргарита Младенова, участват Албена Георгиева, която е и неин асистент, и студенти от II курс по актьорско майсторство в НАТФИЗ. Музиката е на композитора Стефан Димитров, а сценографията и костюмите са на Ивайло Николов, пише "Монитор".

"Както в "Пир по време на чума" (Пушкин) или както в "Любов по време на холера" (Маркес), тъкмо сега – в окото на кризата, е време за поезия. Срещу унизителния страх, неверието, ожесточението, глупостта и развалата, срещу проституцията с думите и празното дрънкане – да изправим на сцената "от упор" силното слово на Миряна Башева, един апостол на съвременната българска поезия", призовава режисьорът проф. Маргарита Младенова.

"Ако сме хора" – да си припомним нейния ултиматум "за свобода, любов и смърт – това е, друго нямаме"; да поемем болката на вселенската й душа; да се заслушаме в толкова живия и днес глас на поетесата – и да чуем как "…над работните чернови, през сънища, стон или кикот бавно надигат любопитни глави мислещите тръстики".

"За нас – нейните връстници – поемите на Миряна и песните на Стефан Димитров са откровение за артистичната ни младост. За двайсетте момчета и момичета от клас "Младеновите" – нейните говорители от сцената – те са събитие. Надяваме се – и за зрителите на "Сфумато", казва Маргарита Младенова.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар