Вход | Регистрация

Ловеч 20°C

Природният газ за бита - по-евтин от 1 ноември

Природният газ за бита - по-евтин от 1 ноември pixabay.com

Искам да съобщя една добра новина за българските граждани. Прогнозната цена на природния газ трябваше да се увеличи с 32%. Днес „Булгаргаз“ внесе допълнително споразумение за промяна на цената на газа, от което става ясно, че тя е намалена с около 33%. Така, че цената за месец ноември ще бъде по-ниска отколкото през октомври. Това заяви по време на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев във връзка с цената на природния газ за месец ноември, предаде репортер на Novini.bg.

Той уточни, че България ще има една от най-ниските цени на природния газ в Европа.

В тази връзка „Булгаргаз“ определи по-ниска цена за битовите потребители от месец ноември, а именно 93,19 лева.

По този повод изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов уточни: „Постигнахме договореност по спорни въпроси с „Газпром“. Предвид високите цени на газа те решиха финансовата полза от 40 млн. лева да бъде прехвърлена на битовите потребители. Това означава близо два пъти по-ниска цена. „Булгаргаз“ разполага с допълнителни количества в хранилището в Чирен, така че доставките за клиентите ни са гарантирани. Друга позитивна новината е, че през декември ще има нова по-ниска цена на природния газ, като цената ще бъде под 90 лева“.

Става дума за допълнителни количества газ, които са били спорни, уточни Павлов. От думите му стана ясно, §е тези преговори са били водени от близо месец.

Отражението върху парното ще бъде пряко, тъй като 80% от цената се формира от енергоносителя, каза председателят на КЕВР Иван Иванов. Той посочи, че потребителите могат да бъдат спокойни за цената до Нова година. И увери, че ще бъде избран най-изгодният вариант за потребителите. "Няма да се допусне сериозно поскъпване на електроенергията и природния газ", каза още той.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар