Вход | Регистрация

Ловеч 20°C

3300 туристически обекта влязоха в специален регистър

Министерството на туризма иска от общините да развият атркациите си и спечеленото от тях да влиза в съответните обекти

3300 туристически обекта влязоха в специален регистър
Министерство на туризма

Онлайн регистър на туристическите атракции в България създаде Министерството на туризма. Цената на проекта е 5000 лв. без ДДС, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БГНЕС.

Целта на регистъра, който е достъпен на сайта на министерството, е да упъти потребителите как да достигнат до съответните туристически обекти, къде могат да отседнат в общината, къде са разположени атракциите, както и обща информация за самото място.

В него търсачка, която може да предложи дестинация по вид на обекта. В него засега са включени 3300 туристически обекта, информация за които е постъпила от съответните общини. Само 14 от общо 265 общини не са подали информация.

Повечето обекти, които са включени, са публична държавна собственост. Има обаче и 1800 обекта с неизяснен статут. По тях също се работи, но ще се прецени кои да бъдат приоритетни, за да получат еврофинансиране за развитие, обясни министърът.

От регистъра става ясно имат ли обектите входни такси и какъв е размерът им. Идеята на министерството е всички туристически атракции да бъдат развити от съответните общини и таксите, които се събират, да влизат обратно в самия обект. За целта в общините ще бъдат проведени обучения на хората, занимаващи се с тази дейност.

Като следваща стъпка за популяризиране на обектите ще бъде направена и стратегия за тяхното управление, допълни Ангелкова.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар