Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Видин, Русе и Свищов - предпочитани за акостиране на круизните кораби

Видин, Русе и Свищов - предпочитани за акостиране на круизните кораби

България не е позната и популярна в Европа като круизна дестинация, въпреки че разполага с ресурсен потенциал по река Дунав.

Това сочат данните от проучване за състоянието на туризма в българския участък на река Дунав, проведено в рамките на три месеца сред 1100 круизни туристи, представители на местните власти, туристически предприемачи, местни жители в Белоградчик, Видин, Свищов, Тутракан, Русе и Силистра.

Проучването е дело на студентите от катедрата "География на туризма" в СУ "Св. Климент Охридски" и бе представено в рамките на втория национален семинар на заинтересованите страни, свързани с корабоплаването по Дунав, провел се Русе.

Резултатите сочат, че се пак през последните години се наблюдава увеличение на заявките за акостиране на кораби на българския бряг на реката. България се предлага като вид туризъм предимно от чуждите туроператори.

Пристанищата, които са предпочитани за акостиране на круизните кораби са Видин, Русе и Свищов (с малки изключения Силистра и Никопол) като само в първите две туристите имат възможност да пребивават за известно време в посочените градове.

От туристическия ресурсен потенциал се предлагат основно "Белоградчишките скали" в Белоградчик, крепостта "Баба Вида" във Видин, "Ивановските скални църкви" в Русе, Велико Търново и Арбанаси, каза Николова.

Посетителите търсят основно за посещение обекти, свързани с европейци, които имат връзка с българската история. Пример за това са Елиас Канети и къщата му в Русе, която не е добре предлагана.

Има атрактивни обекти, които не се предлагат на туристите - резерватът "Сребърна", Дунавският етнографски комплекс в Тутракан, крепостта "Меджиди табия" в Силистра и други.

Неугледните сгради по българското крайбрежие, липсата на озеленяване и достъпност до крайбрежните алеи на река Дунав са другият сериозен проблем пред българския туризъм. Според проучването в шестте българските общини туризмът е слабо развит отрасъл, който осигурява едва три процента от приходите и 2% от нощувките.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Арена Медия
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар