Вход | Регистрация

Археологическият сезон в Хотница завърши

Находките от енеолитното селище за повече от 700

Археологическият сезон в Хотница завърши
Снимка: Север.бг

В събота приключи основната част от тазгодишните разкопки на енеолитното селище край село Хотница. Работата по обекта продължи три седмици, а сега на терен са останали само няколко човека, за да извършат довършителните работи.

Според думите на Александър Чохаджиев, който е ръководител на разкопките от страна на Регионалния исторически музей, се проучват останките на едно жилище, което е било опожарено внезапно. Макар и времето да не е било благосклонно заради многото дъждове, той е доволен от резултатите, защото по време на разкопките са открити 700 - 800 находки, голяма част от които керамични изделия.

В процеса на работата е разкрита и друга къща, при която забележителното е, че има добре запазени дървени елементи, което е голяма рядкост, имайки предвид, че се работи обект на около 7000 години. Според Чохаджиев дървото е съхранено заради поредица щастливи случайности - след като селището е обезлюдено, то е наводнено и конструкцията е покрита с дебел слой кал, създаващ безкислородна среда, в която не се наблюдава гниене.

Археологът ни разкри, че през тази година е направен и разрез (траншея, която трябва да ориентира учените за разположението на различните обекти под повърхността), при който са открити отбранителни съоръжения - вал и ров. Върху вала е имало дървена стена (палисада), която е придавала допълнителна сигурност на защитниците на селището.

Александър Чохаджиев изрази удовлетворението си от ръководството на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и на Регионалния исторически музей във Велико Търново за осигуряването на нормално и поносимо финансиране на разкопките.

Една от най-любопитните находки е глинена лопатка за брашно. Подобни артефакти се откриват много рядко при проучванията на праисторически селища. Много по-често се намират дървени лопатки.

Друг интересен предмет, на който са се натъкнали археолозите, е пчелно гнездо, което е било построено на покрива на изследваната къща. Намерена е и антропоморфна фигура от кост. Тези фигурки са много типични за късния каменно-меден период. Изработването им вероятно е свързано с обредния живот на местното население.

Екипът се е натъкнал и на кремъчна брадва. Такива изделия се срещат сравнително често, защото кремъкът е бил основният материал за изработване на сечива. Намерени са също така ножове и върхове на стрели от кремък.

Друга интересна находка са глинени накити, които имитират тези от злато (в селището край Хотница са открити едни от най-старите златни предмети в света бел. ред.). Те са със същата форма и размер като накитите от Хотнишкото съкровище и Варненския некропол.

Александър Чохаджиев ни показа и красиво изработена глава на елен, която вероятно е служела за дръжка на съд. Не са малко и костните плочки и "бижута", на които са се натъкнали археолозите по време на работата си.

"Халколитните хора са имали две стратегии към предметите. Едната част от тях те правят перфектни, ама наистина перфектни. А другите ги създават колкото да им свършат работа." - споделя впечатленията си младия археолог.

Древните са използвали и парчетата от счупените керамични съдове. От тях те изработвали пулове за непознати за нас игри или ги пробивали и пригаждали за прешлени за вретена.

Керамиката се среща в големи количества, много разнообразна е, с украса от графит на черна излъскана повърхност.

Регионалният исторически музей във Велико Търново и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" проучват съвместно селищната могила в село Хотница от 2000 година. Всяко лято археолозите работят на обекта, разкривайки нови и нови пластове и ценни находки.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар