Как да съхраним най-добре подправките?
Първо печем, после смиламе, вижте как
Снимка: Thinkstock/Guliver
Подправките и билките са душата на гозбата, но знаем ли кой е най-правилият начин да ги добавяме в храната, питат от сайта Kulinar.bg.
Естествено слагаме ги пресни, тогава ароматите са най-силни. Но не винаги можем да разполагаме с пресни билки в кухнята. Тогава прибягваме до готовите пакетчета, които ни предлагат в магазините.
Скритите количества сол в тях обаче лесно могат да увеличат препоръчителния прием на натрий за деня, а това може до доведе до нежелани здравословни проблеми. Затова нека сами си направим някои подправки по най-добрия начин.
Хубаво е да смелим печени подправки. По този начин ще се активират всички полезни етерични масла и вкусът на подправките ще стане още по-наситен.
Дафинов лист, семена от кимион и кориандър.
Използвайте чугунен тиган за печенето. Препоръчително е да е такъв, защото трансформира топлината по най-оптималния начин.
Сложете листата дафинов лист в тигана, предварително загрят. Разбърквайте ги периодично, за да не изгорят. Когато усетите аромата им, вече са готови да бъдат оттеглени от котлона. Извадете ги от тигана и ги сложете в чиния, докато се охлаждат.
През това време запечете семената на кимиона и кориандъра. Големината на семената на двете растения е различна, затова и времето за печене на двата вида ще е различно. Печете семената на кориандъра и кимиона отделно. Ако го направите едновременно, ще ги изгорите. А това определено ще измени (разбирайте влоши) вкуса на храната.
кадри:youtube.com
Стриването на подправките ства по два начина. Единият е да се стрият фино в хаванче. Този метод е по-подходящ за дафиновите листа. Семената може да смелите и в механична мелничка.
Разбира се, можете да приложите единия метод и за 3-те вида подправки. Изберете този, който ви се вижда най-удобен. След това сложете подправките в бурканче, което се затваря добре.