Вход | Регистрация

Ловеч 20°C

Край на гратисния период за „зелените сертификати“

Край на гратисния период за „зелените сертификати“

Край на гратисния период без глоби заради новите мерки в страната.

Властите дадоха 4 дни, в които всички засегнати сектори - здравни заведения, търговски обекти и фитнеси, да се подготвят да работят само със зелени сертификати.

До гратисния период се стигна заради недоволството на засегнатите браншове, че мерките се налагат от днес за утре. Задължително условие е и проверяващите обектите да разполагат със зелен сертификат.

Контролът се затяга и екипи на Регионалните здравни инспекции, съвместно със служители на полицията и на Агенцията по храните, ще обикалят обектите, но вече няма да правят само предписания, а ще санкционират при липса на документ.

Служителите на общинските инспекторати също ще съставят актове. Глобата е от 300 до 1000 лв за физическо лице, а търговецът може да бъде наказан от 1000 до 3000лв. При тежки нарушения глобите ще стигат до 50 000 лева.

Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение COVID Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена ваксина, за преболедували, както и за направени тестове.

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар