Вход | Регистрация

Роботи ще помагат на възрастни хора

Новите модели "Робко" ще бъдат представени утре

Роботи ще помагат на възрастни хора
Снимка: Thinkstock/Guliver

Български учени създадоха два нови модела от серията "Робко" - роботи, създадени да се грижат за възрастни и неспособни да се грижат за себе си хора.

Предстои прототипите, с номер 11 и 12, да бъдат представени от Института по системно инженерство и роботика към БАН. Това ще се случи в петък, пред представители на бизнеса и социалния министър д-р Хасан Адемов.

Приносът на България в областта на роботиката е дело на наши учени и техни колеги от 8 европейски университета.

Единият от роботите вече е бил изпробван в Минало - в заведение, посещавано предимно от възрастни хора. Резултатите от експеримента са положителни.

По думите на доц. Роман Захариев, зам.-директор на института, степента на интелигентност на Робко 11 и Робко 12 е повишена.

Възможностите на робота ще бъдат съгласувани с нуждите на съответния човек, който ще обслужва. Роботът ще дава лекарства в определен час и освен това ще настоява да бъдат изпити. При необходимост даже ще се обади на роднина по телефона.

Роботът ще може да отваря хладилник, ще може да сервира ястие или напитка. Ще може да подгрява храна в микровълнова печка, да включва телевизора, да подава вещи.

Освен всичко друго ще може да отваря и външната врата. Това разбира се ще се случва при зададена парола. Роботът ще може да извика и Спешна помощ, ако на човека му прилошее или припадне.
 
Не само в домашна обстановка, но и в центровете за помощ на хора с увреждания, в социални домове, в хосписи, ще могат да използват новите роботи.

Не е определена цената на робота. Робко обаче ще може да отмени наемането на човек за възрастния човек, в случаите, които семейството отсъства.

<< Sever.bg във Facebook >>



сайт econ.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар