Вход | Регистрация

С концерти и гостуваща изложба „Жените в обществото” отбелязват 8 март в Г.Оряховица

С концерти и гостуваща изложба „Жените в обществото” отбелязват 8 март в Г.Оряховица

  С два концерта и гостуваща изложба ще бъде отбелязан Международният ден на жената - 8 март в Горна Оряховица. В навечерието на празника, днес от 18 часа в зала 1 на Общината ще има концерт на Балетна школа "Грация”, който ще бъде посветен на Международния ден на жената.
  Концертът "Мамо, мила мамо” на Детски танцов състав с художествен ръководител Петко Николов, също ще бъде част от проявите за празника. Събитието е от 17 часа на 8 март в Народно читалище "Пробуда – 1904” в кв. Калтинец в железничарския град. На 8 март от 17.30 часа в Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде открита гостуващата експозиция "Жените в обществото”. Изложбата е дело на Регионален исторически музей – Русе и проследява проявите на Модерното време и промените в живота на българските жени в последното столетие.
   Експозицията включва 11 постера с фотоси и текстове и 13 уникални кукли, които представят различни умалени копия на автентични костюми от музейната колекция в Русе. Те са свързани с модните тенденции в градското облекло – рокля "шантеклер", бални и вечерни рокли, всекидневни дрехи, униформа на прислужница, облекло в стил "Български модерн", абитуриентски рокли.  Множество текстове представят различните ментални модели, свързани с образа на жените, тяхното присъствие в обществения живот, еманципацията до съвременни проблеми на социума като "унисекс” и "транссексуалност”. Идеята на изложбата е да илюстрира прехода от традиционна към модерна представа за жената и пълноценното й участие в обществените процеси. Изложбата ще остане в Исторически музей – Горна Оряховица до края на месец март. Богатата културна програма ще завърши с театрален спектакъл  на  9 март.  От 18.30 ч. в Народно читалище "Напредък – 1869” Драматичен театър "Сава Огнянов” – Русе гостува в Горна Оряховица с постановката "Господин Ганьо” по мотиви на Алеко Константинов. В спектакъла участват Любомир Кънев, Йовко Кънев, Александър Узунов и др. 

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар