Вход | Регистрация

Яж вкусно и изглеждай апетитно

Яж вкусно и изглеждай апетитно

Здравословното хранене е балансирана консумация на храна, осигуряваща повече от 40 хранителни вещества. Тези незаменими хранителни вещества включват 9 аминокиселини. Ето, какво мислят колегите от Sportuvai.bg за тази важна човешка нужда.

Една от добилите популярност, предимно във Фейсбук, картинки за мотивация е "Яж вкусно" или "Изглеждай апетитно", "Ти решаваш..."

 

32d11404-5887-51d0-85dc-405591e81796

 

Не знам за вас, но на мен това ми действа доста демотивиращо. И не за друго, ами защото ми звучи като "Трябва да ядеш гадости, за да изглеждаш добре". И това при положение, че съм мъж. Представям си как биха реагирали жените на призива да се откажат от всички вкусни храни, за да изглеждат добре.

 

Та въпросът се свежда до това дали може да се похапва вкусно и здравословно едновременно (и нямам предвид хамбургер с гарнитура варени зеленчуци). А отговорът се свежда до... да, може.

 

Трябва обаче да се следват няколко съвета:

 

- Не се оставяйте да ви баламосват, че полезната храна не е вкусна. Всяка храна е толкова вкусна, колкото си я направите, а полезността й зависи от естеството й.

 

- Опитайте да пържите по-малко. Почти всяка пържена храна можете да сготвите на пара или да сварите. Е, едва ли пържолата ще ви се услади на пара, но пък можете да използвате тигана и за печене, не само за пържене.

 

- Намаляйте солта малко по малко. Част от полезното хранене е консумирането на по-малко сол. Ако се хвърлите директно в здравословното хранене и спрете солта, то непременно ще се отвратите от вкуса на храната. Затова намалявайте солта, но в умерени граници.

 

- Използвайте същите подправки. Дали ви е вкусно зависи не от езика, а от носа. Затова използвайте любимите си подправки, за да направите апетитни и не толкова приятните ви здравословни храни.

 

- Споделяйте храната. Винаги е по-вкусно да споделяте масата с любим човек. Освен това можете и да вдъхновите някой за добро. Колкото повече споделяте страстта към здравословното хранене, толкова по-добре.

 

За още здравословни съвети може да последвате страницата във Фейсбук на facebook.com/Sportuvai.bg.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар