Вход | Регистрация

1200 абитуриенти в Шумен трябва да поемат сами здравните си осигуровки

1200 абитуриенти в Шумен трябва да поемат сами здравните си осигуровки

Близо 1 200 абитуриенти от област Шумен, които са положили успешно държавен зрелостен изпит през тази година, трябва да плащат сами здравните си вноски докато започнат висшето си образование, съобщиха от НАП - Шумен.

Учениците, завършили гимназия, трябва да се осигуряват сами докато станат студенти редовно обучение или започнат работа. До 25 август те трябва да подадат декларация образец 7 в НАП, с която еднократно декларират, че ще се осигуряват сами за здраве, както и да платят здравната си вноска за месец юли. Изключение правят тези млади хора, които веднага след завършването на гимназия са започнали работа и се осигуряват от работодателите си.

За сметка на републиканския бюджет се осигуряват здравно учениците до завършване на средното им образование и студентите, които учат редовна форма на обучение до навършване на 26 годишна възраст. В летния период между завършване на 12-ти клас и започване на академичната година във ВУЗ обаче, младите хора не попадат в нито една от двете категории "ученици" или "студенти". През това време те трябва сами да плащат вноските си за здравно осигуряване, които са в размер на 18,40 лева на месец, защото съществува възможност да се окажат с прекъснати здравно-осигурителни права.

Декларация образец 7 е задължителна за всички физически лица, които сами внасят своите здравноосигурителни вноски. В декларацията, освен личните данни, се вписва началната дата, от която лицето започва да се осигурява за своя сметка. Подаването на декларацията става лично или чрез упълномощено лице в офиса на НАП по постоянен адрес, по пощата с обратна разписка или най-бързо и лесно – по интернет с персонален идентификационен код (ПИК).

От НАП напомнят още, че здравноосигурителните права на лицата, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими здравноосигурителни вноски за период от 60 месеца. 

Абитуриентите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната страница на НАП на е-адрес www.nap.bg . Справка за здравния статус се извършва и автоматично с въвеждане на ЕГН на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. 
източник: dariknews.bg


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар