Вход | Регистрация

Открит урок за Софроний

Ловешки ученици се запознаха с първата старопечатна книга на новобългарски език

Открит урок за Софроний
РБ "Беню Цонев" - Ловеч

По повод официалното отбелязване от Българската православна църква на 200-годишнината от успението на Свети Софроний, епископ Врачански вчера, ученици от ГЧЕ "Екзарх Йосиф I” , с преподаватели Л. Брънекова и Т. Петкова, проведоха открит урок в отдел "Читалня” на Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев” – Ловеч.

Учителят Найден Ангелов запозна младите хора с личността на българския духовник, книжовник и просветител. Общественикът говори с вдъхновение за делото на поп Стойко Владиславов. Софроний Врачански оставя дълбоки и трайни дири в развитието на Българското Възраждане. Пръв преписвач, ученик, последовател и разпространител на Паисиевата история, книжовник и преводач, създател на първото оригинално авторско произведение на новобългарски език "Житие и страдание грешнаго Софрония”, превърнало го в родоначалник на новобългарската литература и строител на новобългарския книжовен език.

1071399 1071398 1071396

1071394

Благодарение на Регионален исторически музей учениците имаха възможност да се докоснат до първата старопечатна книга на новобългарски език "Кириакодромион сиреч Неделник”. Сборникът на Софроний Врачански има огромно историческо значение за развитието на българското книгопечатане и налагането на говоримия български език в църковните служби. Може да се каже, че той е и един от първите български дипломати и в края на живота си развива значителна обществено-политическа дейност.

Българската православна църква го канонизира за светец през 1964 година. 200-годишнината се отбелязва през първата половина на м. октомври с редица инициативи в цялата страна, под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар