Вход | Регистрация

"Внуче назаем" или как младежи и възрастни хора съхраняват българското

Предстои още пет села да се включат в инициативата

Няколко пъти вече сме ви разказвали за инициативата "Внуче назаем". Тя е по идея на Вероника Йосифова, за създаване на Мрежа от приемни села в България, където възрастни хора приемат младежи от града, като по този начин съхраняват българщината и традициите, обичаите и ценностите от миналото ни.

От 1-и до 5-и август в габровското селце Новаковци "внуци под наем" учиха, работиха и споделяха ежедневието на бабите и дядовците, като станаха част от един друг свят, който вече е все по-непривичен за младите хора.

Трудолюбие, любов към земята и родните традиции бяха в основата в "обучението" на младежите.

От Община Габрово споделят, че тази инициатива им дава основание да вярват, че има смисъл и че тя трябва да достигне до повече хора. Това е един начин да се реши проблемът, който тежи на съвремеността ни, свързан с бездуховността, отдалечаването на младите от земята, традициите, обичаите и всички онези малки неща, които всъщност дават много на човека.

Идеята за създаване на Мрежа от приемни села в България продължава да се развива, като на 7 август ще се състои среща на представителите на 5 села, които желаят да участват в проекта. Това са габровските села Новаковци и Стоевци, севлиевското село Богато, с. Байкал, община Долна митрополия и с. Зая, Дряновско. На срещата с. Новаковци ще представи своите впечатления от работата си и ще даде практически съвети на новите "приемни села".

"Внучетата назаем" могат да бъдат младежи от 15 до 29 години. Към момента желание за участие са взели 72 души, като 10 от тях ще бъдат избрани и настанени в селата Новаковци и Стоевци.

1356011

В инициативата "Приеми ме на село" те ще се обучават в три направления:

Първото е кулинарно наследство - тук "внучетата" ще се учат да правят Питката и Баницата на баба, домашна лютеница, домашно сирене и масло, обредни хлябове и други традиционни рецепти от българската кухня.

Фолклорни традиции - младежите ще могат да се включат в съставите към читалищата, учейки народни песни и хора и запознавайки се с интересни факти от местния бит, традиции и обичаи.

Последното направление е свързано с традиционните занаяти. Занаятите, характерни за селата Новаковци и Стоевци са плетене на шапки от слама, плетене на хамак, кошници, ръчно плетиво и българска бродерия, както и градинарски умения, които ще запознаят младите хора с тайните на билките и пчеларството и ползите от тях.

Всички тези знания ще бъдат събрани в книжката "Приеми ме на село - традиция и бъдеще", по време на инициативата ще бъде заснет и филм със същото заглавие, показващ същността на идеята и представящ на другите какво е да си "внуче назаем". Той ще бъде излъчен на заключителното събитие по проекта, което ще се състои в Габрово и на което ще присъстват участниците в "Приеми ме на село".

 
Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Източник: Община Габрово
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар