Вход | Регистрация

103 контролни проверки извършиха експертите на РИОСВ-В. Търново

103 контролни проверки извършиха експертите на РИОСВ-В. Търново

103 проверки на 97 обекта на територията на областите Велико Търново и Габрово извършиха през ноември експертите на РИОСВ-Велико Търново. Издадени са 18 предписания, съставени са седем акта за установени административни нарушения на Закона за управление на отпадъците  - 4, Закона за водите  - 2  и за неизпълнение на предписания  - 1. Издадени са седем наказателни постановления на обща стойност 10 700 лева.

Три проверки са направени  по постъпили сигнали в РИОСВ за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в землищата на селата Леденик и Шемшево, и на град Дебелец. Проверки на място са установили, че сигналите са основателни и са дадени предписания на кметовете за тяхното почистване. При последващи проверки е установено, че предписанията са изпълнени.

Проверен е сигнал от Областния управител на област Габрово за нарушения при извършване на сеч в местност над кв. "Нова махала" на града. Извършена е съвместна проверка с представител на Басейнова дирекция  - Плевен. Установено е, че имотите, в които се извършва сечта, не попадат в границите на защитена зона от мрежата НАТУРА 2000 и защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. За установеното нарушение - засипване на дере в района, БД ще предприеме съответните административни мерки по реда на Закона за водите.

След сигнал, подаден от гражданин за силно запенване на р. Янтра при моста на село Крушето, е извършена незабавна проверка. Взета е водна проба, която е анализирана от РЛ-Велико Търново. Получените резултати показват, че няма замърсяване на водата.

Проверка е направена и на цех за оползотворяване на маслени утайки в село  Куцина, тъй като от дейността се продуцират отпадъчни води. Установено е, че те се извозват до ГПСОВ-Г.Оряховица. Не са констатирани нарушения или директно заустване в р. Янтра и нейни притоци.

През месеца са издадени четири заповеди на дружества за маркиране с трайни знаци на обработваеми земеделски имоти, граничещи със защитена местност "Божурлука" и защитена местност "Находище на българска гърлица" в землището на село  Хаджи Димитрово, община Свищов. Целта е предотвратяване на вредни въздействия върху защитените територии, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ - Велико Търново.

Източник:dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар