Вход | Регистрация

29 млн лева за градски транспорт в Русе

29 млн лева за градски транспорт в Русе
Снимка: Община Русе

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов подписа днес заедно с ръководителя на управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие" Деница Николова договор за безвъзмездна финансова помощ по проект за интегриран градски транспорт на град Русе.

Документът бе подписан в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

26 011 937, 93 лв. са безвъзмездна финансова помощ, тя се предоставя в рамките на схема "Подкрепа за интегриран градски транспорт в петте големи града” по ОПРР 2007- 2013 г. и 3 367 385,96 лв. са собствен принос на Община Русе, а общата стойност на договора е 29 379 323, 89 лв.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие. Насочен е към развитието на устойчива система за интегриран градски транспорт. Ще бъдат включени няколко компонента.

Ще бъде изградена електронна система за таксуване на пътниците, както и система за контрол и управление на общестения градски транспорт и електронни информационни табла.

Улеснен ще бъде достъпът до обществения градски транспорт по булевард "Цар Освободител".

В проекта влиза и изграждане на подлез при жп линията за свързване на квартал "Родина" с центъра, както и одобряване достъпността до обществения градски транспорт в квартал Чародейка.

Ще бъдат подновени стълбовете и контактната мрежа на тролейбусната инфраструктура, а също така се предвижда се изграждането на велоалеи за всички привърженици на този начин на предвижване.

Периодът за изпълнение на договора е три години. На гражданите ще бъдат спестени от пътувания 400 хиляди часа годишно и над 1200 жители се предвижда да заменят личния транспорт с обществен.

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар