Вход | Регистрация

40 дни от кончината на патриарх Неофит

40 дни от кончината на патриарх Неофит
IСтоп кадър/БГНЕС
Повече за:

Днес, 21 април, се навършват 40 дни от блажената кончина на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит (15.10.1945 - 13.03.2024), съобщават от Българската патриаршия, предаде БТА.

По решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) от 9:00 ч. в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя" в София ще бъде отслужена архиерейска заупокойна света литургия, след която, към 11:00 ч., ще има и панихида.

"Бог да прости и упокои блаженопочиналия ни първойерарх в селенията на праведните, да го запише в книгата на живота и настани при светиите! Вечна да пребъде светлата му памет!", се казва в съобщението от БПЦ-БП.

Както БТА писа, заупокойна молитва за 20 дни от блажената кончина на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше отслужена на 1 април на гроба на Негово Светейшество, който е при митрополитската катедрала "Св. великомъченица Неделя" в София.

Траурната служба се водеше тогава от наместник-председателя на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) - Врачанския митрополит Григорий.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар