Вход | Регистрация

6 юни - за Пушкин и Деня на руския език

6 юни - за Пушкин и Деня на руския език
Снимка: http://bgr.rs.gov.ru

На днешния ден е роден великият писател, поет, драматург Александър Сергеевич Пушкин. 6-ти юни е обявен и за Ден на руския език. Какво свързва двете чествания?

Пушкин се смята за създател на съвременния литературен руски език. Това е и причината при обявяването на празниците, посветени на шестте официални езици, говорени в ООН, датата 6-ти юни да бъде избрана за Ден на руския език. Годината, в която единният празник се явява в международния календар, е 2010-та

Руският език е един от най-разпространените от славянските езици, най-разпространеният европейски език в географски смисъл и по общия брой на говорещите го, е в първите десет световни езици.

В София, Пловдив, Варна и други български градове Денят на руския език бе отбелязан тържествено, информира радио "Гласът на Русия". Стотици ученици, студенти и преподаватели-русисти положиха цветя пред паметника на А. С. Пушкин.

В Дома на Москва имаше научно-практическа конференция, основните доклади на която бяха посветени на творчеството на Пушкин и неговото влияние върху българската поезия и литература. Учени и преподаватели изтъкнаха значението на руския език в световен мащаб, акцентирайки върху развитието на бизнес-отношенията с Русия.

Руският език е роден за 164 милиона души в целия свят. Още 114 милиона го владеят като чуждестранен. Днес руски език учат в 100 държави. В 97 страни има университетски програми, а в 54 – руски език изучават в училищата.

По времето на Студената война руския език се изучава задължително във всички страни от социалистическия блок. Според информацията, публикувана на страницата "Спомени от Народната република" във фейсбук, преди 1990 г. в нашата страна малчуганите започват да учат усилено руски език още от трети клас.

Във всички общообразователни училища (СПУ, ЕСПУ) руски език (четене, писане, граматика) се учи от 3-ти до 9-ти клас. В 10-ти и 11-ти клас се изучава руска литература (на руски). В специализираните средни училища (техникумите) изучаването му е също задължително, макар и не толкова широко застъпено.

Широкото изучаване на руски преди 1989 г. дава възможност на българските деца да усвояват езика от "извора”, което е осигурявало работа и на високообразованите руснаци.

Руските училища по това време имат отлична репутация. Освен задължителното изучаване на руски в училищата, чете се руска литература и преса, слуша се руска музика. До към началото на 80-те всеки петък директно по БТ се излъчват предаванията на руската тв, а в кината повече от половината излъчвани филми са руски.

В големите окръжни градове има специализирани книжарници за съветска литература ("Руски книжарници”), почти цялата информация и културен обмен идват от СССР, а всеки уважаващ себе си български мъж е имал поне един незабравим спомен с рускиня.

След настъпилите демократични промени, преподаването на руски език става по желание на учениците и се ограничава главно в специализираните руски училища и детски градини, както и в езикови школи. Въпреки това руският остава предпочитан за втори чужд език в по-голямата част от българските училища.

Към днешна дата около 200 хил. души в страната изучават руски, като интересът към този език в България през последните години устойчиво нараства.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар