Вход | Регистрация

Плевен 21°C

MeteoBalkans издаде какво ще е времето по Коледа и Нова година

MeteoBalkans издаде какво ще е времето по Коледа и Нова година
pixabay.com

Последният ден от ноември ще сложи точка на месеца със значителни валежи - от сняг по високите полета от Западна България и Предбалкана, и от дъжд по Черноморието. Очакваме и захлаждане, което ще обхване по-голямата част от Балканския полуостров.

През първата десетдневка от декември средните месечни температури се очаква да бъдат около и над климатичните норми, сочат данните на MeteoBalkans.

Месецът ще започне и със значителни валежи от дъжд. Очакваме да се образува и снежна покривка, която ще е по-значителна над планинските масиви от Западна и Южна България. Времето на изток ще се задържи сравнително топло.

Синоптичната обстановка на Балканите ще се определя от серия от средиземноморски циклони и времето ще е динамично, с чести  междинни затопляния на дневните температури. Над Централна и Източна Европа очакваме формирането област на ниско атмосферно налягане и по тяхната източна периферия към Балканите ще нахлува по-хладен въздух. Според прогнозите на някои модели, наблюдаваме засилване на полярния фронт, определящ все по-честите нахлувания на студен въздух от полярните ширини. По-топлото Средиземноморие от своя страна ще генерира все повече циклони.

През първите два дни от месеца Балканският полуостров отново ще попада под по-топлия сектор на нов средиземноморски циклон, позициониран над Адриатическото море. Времето ще е сравнително приятно, но очакваме и валежи от дъжд.

Между 4 и 6 декември прогнозираме и чувствително застудяване. От запад-северозапад облачността ще се увеличава и очакваме значителни валежи. Вятърът от северозапад ще се усили, ще нахлува студен въздух и в много райони в Западна и Южна България дъждът ще премине в сняг. Очакваме да се образува и снежна покривка по високите полета с надморска височина от над 400-800 метра. Минималните температури на много места ще са под нулата до плюс 3°С , а максималните ще достигат до 4-7°С. 

В последните дни от първото десетдневие на декември вятърът от юг ще се засили и очакваме кратко затопляне, като причината отново ще е предната тилна част на средиземноморски циклон.

През второто десетдневие прогнозите са за серия от студени фронтове, които отново ще понижат дневните температури. Между тях пък очакваме валежи от дъжд и кратки затопляния.

По-сериозно застудяване се очаква към 14-15 декември. Тогава от северозапад към нашата страна температурите ще се понижат. Времето ще е по-често облачно със слаби валежи от сняг над Централна Стара планина. По-значителни валежи и силни ветрове очакваме над Източна България, а причината е предстоящ възможен черноморски циклон. Вятърът в страната ще се усили от северозапад.

Минималните температури в периода ще са в широки граници в Западна и Северозападна България и в планинките райони - между минус 5 до +3°С, до плюс 3-4 °С, по-високи по Черноморието и Горнотракийската низина – между плюс 6-9.

Очакваме изграждането на високо налягане над Северна Европа и завръщане на мъглите. Възможни са дори целодневни мъгли около речните басейни, по-значителни в Дунавската  равнина. Температурите ще се задържат по-ниски над тези райони.

Слабо повишение на температурите очакваме към началото на третото десетдневие на декември, като според прогнозите ще последва дестабилизиране на времето до края на месеца. Градусите ще повишават плавно, но не се очакват да нахвърлят 5-12 °С.

Трудно можем да прогнозираме отсега с точност времето около Коледните и Новогодишни празници поради по-сложната динамика и честитите смени на циркулацията в Европа, но според последните прогнози на GFS около 26-и над Южна Гърция и част от Тракия времето ще е облачно с валежи от дъжд, а температурите ще останат около и под климатичната норма.

Над останалата част от Балканския полуостров градусите ще се понижават или ще останат без съществена промяна. По-осезателна промяна и дори вероятност от формиране на средиземноморски циклон очакваме към 29-31 декември. Възможно е 2021 година да завърши с валежи от сняг и бяла покривка. 

Източник: MeteoBalkans



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар