Вход | Регистрация

Гори най-високият небостъргач в ЕС

Гори най-високият небостъргач в ЕС
Снимка: http://the-shard.com
Повече за:

Пламна най-високата сграда в Европейския съюз – небостъргачът "Шард" в Лондон, предаде ИТАР-ТАСС.

Огънят е тръгнал от ниските етажи на 306-метровата сграда. Хората се евакуират. Според телевизионния канал Sky News, седем пожарните коли са на мястото на огнения ад.

Завършването на най-високия в ЕС небостъргач - "Шард" (The-Shard.com) бе отбелязано с тържествена церемония в британската столица Лондон на 5 юли 2012 г., пише Vesti. Сградата е проектирана от италианския архитект Ренцо Пиано и прилича на остро парче стъкло, каквото е и едно от значенията на английската дума shard.

Конструкцията е облицована с 11 хил. стъклени панела.

1299877

Главният инвеститор на проекта е Катар. В церемонията по откриването на небостъргача участваха средният син на кралица Елизабет - принц Андрю, както и премиерът на Катар - шейх Хамад бен Джасем ат Тани.

Според публикация на Ройтерс, огромната сграда за мнозина е и символ на трудните и непредсказуеми икономически времена.

Издигането на 87-етажния "Шард" струва 1,5 млрд. лири стерлинги (2,35 млрд. долара). В сградата се помещават търговски център, офиси, зимни градини, ресторанти, луксозни частни апартаменти и хотел с 200 стаи.

1299907

Някои от цените на апартаментите в "Шард" достигат 30-50 млн. лири. Според запознати, небостъргачът гони комплекса "Уан Хайд парк", който е на първо място в списъка на най-скъпите имоти в Лондон.

1299880

В класацията на световните небостъргачи "Шард" е на 59-о място. По-нисък е от "Емпайър стейт билдинг" в Ню Йорк, който е 443 м, и от най-високата сграда в света - 829-метровата кула "Бурдж Халифа" в Дубай.

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар