Вход | Регистрация

Граждани апелират за народна социална държава

Граждани апелират за народна социална държава
Снимка: Север.бг

Група от граждански активисти представиха днес пред представители на медиите във Велико Търново манифест за народна социална държава. Това бяха Румен Дечев - председател на клуб "Първи ноември", Валентин Деневски - етнолог, Светлозар Стойнов - председател на Сдружение на таксиметровите водачи в област Велико Търново и Росен Русев.

Всички те са участвали в национална среща на представители на различни граждански сдружения и активисти, провела се вчера в старата столица. На срещата са присъствали около 30 представителя на различни български градове, които са приели кратка програмна декларация, която да бъде предложена като платформа за обединение на различни активисти, сдружения, включително и на политическите партии.

"Понятието "народна социална държава" идва да се противопостави на изградената олигархична българска държава в момента. Това, което постигнаха различните правителства през годините на така наречения преход, беше изграждане на корумпирана, криминализирана, олигархична държава, която мачка и подтиска своите граждани и разпродава националното богатство на България", заяви Румен Дечев.

Активистите предлагат в тяхната платформа 14 точки, чиято реализация, според тях, ще изведе обществото в ново качествено състояние. Това са предложения за радикални промени в икономическата, социалната и политическата сфери, които са дискутирани и формулирани в свободното интернет пространство.

"Целта е да се сформира гражданско движение, което ще е в състояние да окаже натиск върху политическите субекти да се съобразят с точките в нея. Искаме да принудим политиците да дискутират говорят по тази платформа", допълни Дечев.

Изготвилите манифеста насочват вниманието върху въпроси свързани с концесиите за разработване на природни богаства; възстановяване на националната собственост върху предприятия и недвижима собственост; насърчаване на българското производство.

Те настояват за възстановяване на българската държавна банкова и застрахователна система; възстановяване на безплатното образование и здравеопазване; стимулиране на българската наука и култура; забрана на гей-парадите и преодиляване на чалгата и нискокачествените образци на поп-културата; закриване на чуждите военни бази на българска територия; връщане на задължителна военна служба у нас и други.

Платформата вече се пропагандира във интернет пространството, чрез "Файсбук", но активистите ще разчитат на местните медии и на новосформирани групи в по-големите градове на България. Предвижда се и провеждането на периодични срещи в различни населени места.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар