Вход | Регистрация

Имаме достатъчно жито и за хляб, и за износ

Имаме достатъчно жито и за хляб, и за износ
Снимка: Булфото

В страната ще бъде произведено достатъчно зърно, както за хляб, така и за износ и няма място за притеснение, съобщи Христо Цветанов, експерт от Институт за агростратегии и иновации, цитиран от Радио "Фокус".

Той посочи, че към момента произведената в страната пшеница е около 5 млн. тона.

"Обичайно изнасяме около 3 - 3,5 млн. тона. В момента мисля, че износът е на около 50%. Остатъчните количества, които могат да бъдат изтъргувани извън страната са 1,5 млн. тона.", поясни експертът.

Според него основните притеснения на производителите и търговците са относно качеството на пшеницата и посочи, че тазгодишната реколта не е с много добро качество.

В област Велико Търново вече са засети 474 400 декара с пшеница, съобщи Пепа Стателова, експерт в областната дирекция "Земеделие и гори", цитирана от Общинската информационна агенция. Посевите с ечемик в региона са 80 740, със зимна маслодайна рапица 58 116.

По думите на Стателова агротехническият срок за приключване на сеитбата е краят на месец октомври, но падналия сняг е забавил дейностите и се очаква сеитбата да приключи до средата на месеца.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар