Вход | Регистрация

Какво е ЧРД с хартиена торта?

Какво е ЧРД с хартиена торта?

В какъв свят живеем - на технологии, иновации и новости! Няма лошо! Ама май и недотам добре - разработват се роботи, които да заместят човека в различни дейности, правят се "лоши" храни, за сметка на количеството, всичко е менте, дори и истинската любов се измества от надуваеми кукли. 

Но да се върнем у нас - какво ни тревожи?

Все по-често чуваме родители, които се оплакват от наредбата, която забранява внасянето на храна в детските заведения.

Според нея, торти и пасти със сметанов крем, сиропирани сладкиши, вафли, сухи пасти, шоколадови изделия, локум и бонбони може да се предлагат до два пъти седмично, и то при целодневно хранене. Забранява се предлагането на храна, която е останала от предишния ден, пише в. "Сега".

Домашно направените сладкиши също са забранени, защото там няма никакви гаранции за качеството на използваните продукти и хигиената при тяхното приготвяне.

В масовия случай тортите за рожден ден се правят предния ден и се доставят в детското заведение на следващия и то от фирма, която дава сертификат за годност на продукта.

Ето, защо за да не бъде празникът провален се предлагат хартиени торти, които все по-често изместват традиционните. Една от причините за тяхната популярност е, че понякога излизат много по-изгодно. Новият "сладкиш" обикновено се пълни с лакомства,  свирки и балони или пък с дребни подаръчета за всяко дете от групата.

Бърза проверка в интернет показа, че предлагането на картонени торти е доста развито. Най-скъпата струва 40 лв. Предлагат се и по 12 лв.

Нашият коментар за този вид емоция:

Какъв празник е това без истинска торта? Без духането на свещички и без снимките пред сладкото изкушение с приятелчета от детската градина. Това са такива незабравими емоции. Детето ще има да разказва цяла седмица за тях. А след време и фотосите ще напомня за себе си за най-хубавия ден - рождения.

Ще липсва и това приятно суетене и чакане от всички на момента, да се покаже госпожата с тортата и да я сложи на масата пред малчугана с пожелание да е жив и здрав, и да порасне много голям.

А и да си намислиш желание и да духнеш свещичките е такъв вълнуващ момент, особено за по-големите деца, които разбират същността на мечтите.

Омазването с шоколад или крем също е част от истинската емоция - какво е рожден ден без това!

Наредбата по този начин лишава и родителите от възможност да направят собственоръчно здравословно лакомство за децата си у дома. Няма как мама да сложи продукти, които не са пресни. Нали го прави за рожбата си, как би посмяла да направи "вредна" торта. Даже напротив, може да я направи и здравословна. Толкова много магазинчета за екостока има вече, че може да подбере най-доброто. Пак ще излезе скъпичка, но поне ще е добра за организма на малкото същество.

А, каква е тази хартиена торта, пълна с лакомства. Те на се ли пак същите нездравословни и "лоши" продукти на индустрията?

Не си ли измисляме правила, защото такива уж са директивите и изискванията от ЕС, и доколко наистина ги спазваме или всичко е по български и по чиновнически - просто да "убием" номер, това е друг въпрос.

1397306

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар