Вход | Регистрация

Каменна пластика краси Габрово

Каменна пластика краси Габрово
Регионален Исторически музей Габрово

Културни ценности от фондовете на Регионален исторически музей - Габрово и АЕК "Етър" от днес радват габровци и техните гости. 

15 паметника от Античността и Възраждането – капители, база, фризов блок, плочи, декоративни елементи и корита от чешми, воденични камъни, бояджийски кюп, са подередени в постоянна експозиция "Каменна пластика на открито", разположена в градинката южно от Баев мост.

1430578

Осигурено е тяхното опазване от външни посегателства и неблагоприятни климатични условия чрез специализирана консервационна намеса. Поставени са 3 тристенни информационни табели на български, английски и руски. Обособено е открито място за контакти с посетителите, със седящи места.

Новата експозиция вече е част от градския екскурзоводен маршрут, обслужван от РИМ-Габрово. Тя е достъпна за посетители 24 часа – целогодишно.

1430579

Чрез информационните табели, посетителите могат да се запознаят с културното наследство на Габрово и да потърсят местата, откъдето произхождат експонатите.

1430585

Създадено е пространство за отдих и културна комуникация на гражданите и гостите на Габрово в централната градска част.

1430580

Изложбата е факт, бжлагодарение на проект, съфинансиран по програма "Култура" на Община Габрово за близо 12 000 лева. Проектът има възможност да продължи след края на финансирането чрез допълване и подмяна на представените културни ценности с нови такива от фондовете на институциите.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар