Вход | Регистрация

Клошари отиват на съд за жестоко убийство на бездомник

Клошари отиват на съд за жестоко убийство на бездомник

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд двама скитници, убили по особено мъчителен начин и с особена жестокост бездомник. 

Подсъдимите Димитър Д. (58 г.) и Валери М. (46 г.) водели скитнически живот във Варна. Роденият в русенското село Глоджево Димитър пристигнал в морския град през 2013 год. Изкарвал прехраната си чрез просия пред катедралния храм и спял в подлеза. Валери М. дошъл във Варна през 2016 год. от Австрия, където работел. 

Двамата се запознали с 63-годишната си жертва Иван К. чрез друг скитник – свидетеля по делото Джевдет Х., който нощувал при него през зимата в изоставен строеж, близо до жп Изогарата във Варна, припомнят от пресслужбата на Апелативната прокуратура. 

В периода от 6 януари до 12 януари 2017 г. четиримата бездомници излезли сутринта от убежището си в строежа и всеки тръгнал да върши работата си – едни по казаните за смет, други – по пазара при търговците. Иван К. се почувствал зле, след като пил ракия, и се върнал да си почива в строежа. 

Останалите трима се прибрали по-късно. Избухнал спор за пари, които Валери смятал, че му дължи Иван, а разправията тръгнала и заради разхвърляните вещи из помещението.  

Валери и Димитър, който ходел с бастун, се нахвърлили върху лежащия върху дюшека на земята Иван. Нанасяли му удари по тялото и главата. От ударите бастунът на Димитър се счупил. 

Следващите пет-шест дни ден тримата продължили с обичайните за скитническия им живот занимания. Трупът на 63-годишния Иван бил увит в юрган, завързан със сезал и хвърлен през отвор в плочата на долното ниво на строежа, пълно с вода. Изчезването на възрастния човек направило впечатление на търговците от пазара, на които той помагал срещу дребни суми. 

На 12 януари 2017 г. полицейски служители извършили рутинна проверка на обитаваното от скитниците помещение. Така било установено, че  Валери е обявен за издирване в Австрия. Той бил задържан и отведен в Първо РУ на МВР. Същите полицейски служители проверили изоставения строеж и на 5 януари. Тогава видели, че там нощувал и Иван, който сега липсвал. 

На 20 януари 2017 г. подсъдимият Димитър не издържал да пази повече тайната за убийството, отишъл в полицията и разказал за станалото. Тялото на убития мъж било извадено с водолаз от наводнения подземен етаж. 

Назначената по делото тройна съдебномедицинска експертиза е установила множество травми по цялото тяло на убития, но като причина за смъртта на Иван се сочи механична асфикция от притискане и в допълнение -  тежка гръдна травма със счупване на гръдната кост. 

Предстои делото срещу двамата подсъдими за убийството, извършено по особено мъчителен начин за жертвата и с особена жестокост, да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.  

източник: dariknews.bg 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар