Вход | Регистрация

Община Велико Търново ще придобие сградата на бившия тубдиспансер

Община Велико Търново ще придобие сградата на бившия тубдиспансер

Община Велико Търново ще придобие сградата на бившия тубдиспансер, която се намира на улица "Христо Караминков” 19. В момента имотът е собственост на общинската Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Трейман”.

От няколко години постройката не се използва според предназначението й за медицински дейности и попада в категорията неоперативни активи. Чрез промяната на собствеността на сградата,  здравното заведение покрива изцяло дълговете си към Община Велико Търново, която чрез придобиването на имота събира част от просрочените си вземания.

Предложението на екипа на кмета Даниел Панов бе гласувано по време на днешната сесия на Великотърновския общински съвет. Прехвърлянето на имота е част от финансовата политика на Община Велико Търново по събиране на дължими и изискуеми вземания. Така се подобряват както показателите на Общината пред Министерството на финансите, така и тези на общинската белодробна болница.

Промяната на собствеността на сградата по никакъв начин няма да повлияе на работата на лечебницата "Д-р Трейман”, а сделката ще сведе до минимум дълговете на здравното заведение. Община Велико Търново ще осигури и средства за собственото финансово участие, ако е бенефициент по европейски програми и проект, свързан с лечебното заведение.

В края на 2011 г. белодробната болница бе пред фалит и затваряне. С общи усилия на новото към този момент ръководство, на Община Велико Търново и с подкрепата на кмета Даниел Панов лечебницата бе спасена, отпуснати бяха и три заема от общинския бюджет, чийто общ размер достигна близо 500 000 лева. Днес общинската болница е финансово стабилизирана и дори отчита печалба.

Източник:dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар